"Nećemo dozvoliti da srpska deca ostanu na ulici": Pomoć porodici Dinić iz Zaječara ponudila Nova stranka - Da se struka pita posle pisanja Danasa 1Foto: M. D. S.

Petočlanoj porodici Dinić iz Zaječara, kojoj preti iseljenje iz porodične kuće zbog duga od 150.000 dinara, pomoć i podršku ponudila je kragujevačka Nova stranka – Da se struka pita posle pisanja Danasa o porodici kojoj se oduzima kuća zbog duga iz 2006. godine za koji tvrde da su većim delom izmirili.

Predstavnici Nove stranke – Da se struka pita održali su danas u Zaječaru, ispred kuće porodice Dinić, konferenciju za novinare.

– Konkretno u ovom slučaju, došlo je do više grubih povreda Ustavom zajemčenih prava građana poput prava na pravično suđenje i suđenje u razumnom roku, imajući u vidu enormno dugo trajanje postupka od 2006. godine za koje vreme je potraživanje od 420.000 dinara i za koje je još iste godine isplaćeno iznos od 360.000 dinara, a naraslo je da će kamata dovesti do toga da porodica sa troje dece može da ostane bez krova nad glavom – kaže Srđan Bogićević, generalni sekretar i advokat stranke D2SP.

Po njegovim rečima, o ovom izvršnom postupku ima i drugih problematičnih situacija kao što je neuredna dostava izvršnog rešenja izvršnom dužniku koja je rezultovala time da on od 2006. do 2013. godine nije ni znao da se izvršni postupak vodi protiv njega.

Da se struka pita insitiraće na tome da ovakvi slučajevi „ne budu više praksa” kao do sada.

"Nećemo dozvoliti da srpska deca ostanu na ulici": Pomoć porodici Dinić iz Zaječara ponudila Nova stranka - Da se struka pita posle pisanja Danasa 2
Nećemo dozvoliti da srpska deca završavaju na ulici zbog nelogičnosti u Zakonu Vladimir Kovačević, predsednik stranke D2SP Foto: M. D. S.

– Nova stranka – Da se struka pita se zalaže za jasno definisanu primenu Zakona o izvršenju i obezbeđenju, gde neće moći da se drugačijim tumačenjem odredaba od strane suda, odnosno javnog izvršitelja da se dovede u opasnost petočlana porodica da se nađe bez krova nad glavom – kaže za Danas Bogićević, dodajući da oni „nismu protiv javnih izvršitelja već za jasno i precizno definisanu primenu zakona”.

Po njegovim rečima, ovakvim postupanjem suda, poput ovog u Zaječaru, grubo je povređeno Ustavom garantovano pravo građana na pravično i suđenje u razumnom roku, imajući u vidu da izvršni postupak traje 16 godina.

– Sudovi moraju pružiti pravnu sigurnost našim građanima i biti katalizator za rešavanje problema između građana. Zakon o izvršenju i obezbeđenju se mora izmeniti, tako da pruži zaštitu porodicama sa decom, izuzimanjem od izvršenja nepokretnost u kojoj živi porodica sa decom, te propisivanjem mogućnosti za otplatu duga na 12 – 36 rata sa zaustavljanjem kamate na dug – ističe Bogićević, po kome se na ovaj način pruža kompletna pravna podrška porodicama koje se nađu u ovakvim situacijama, pogotovo onim sa decom.

"Nećemo dozvoliti da srpska deca ostanu na ulici": Pomoć porodici Dinić iz Zaječara ponudila Nova stranka - Da se struka pita posle pisanja Danasa 3
Advokat stranke D2SP Srđan Bogićević i Vladimir Kovačević na dogovoru u porodičnoj kući Dinića u Zaječaru Foto: M. D. S.

Zbog toga će stranka Nova-D2SP inicirati formiranje fonda za pomoć porodici Dinić, ali i svakoj drugoj porodici u Srbiji koja se nalazi u sličnoj situaciji, dok se, na njihovo insistiranje ne donesu adekvatne izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju sa značajno više socijalne note. Takođe, pružiće im i svu pravnu pomoć i preduzeti sva zakonom dozvoljena pravna sredstva kako bi se pomoglo porodici Dinić, ali i svim ostalima kojima preti oduzimanje kuće ili stana.

Da je ovaj Zakon „naopak i nakaradan” i napravljen „na štetu građana” saglasan je i Milomir Brašić iz pokreta Složno za Kragujevac, koji je bio „spona” u slučaju porodice Dinić iz Zaječara i pravnog tima stranke Da se struka pita.

– Video sam tekst u Danasu o Dinićima iz Zaječara i njihovoj borbi da sa troje dece ostanu u svojoj kući. Odmah sam kontaktirao sa Vladimirom Kovačevićem, sa čijom strankom kao pokret sarađujemo, da se finansijski i uključivanjem advokata angažujemo kako bi Dinići i njihova deca ostali u svom domu – kaže Brašić i dodaje da je neophodno hitno reagovanje u ovakvim slučajevima i saosećanje prema svim ljudima kojima se slične stvari dešavaju „iako ih lično ne poznajemo”.

"Nećemo dozvoliti da srpska deca ostanu na ulici": Pomoć porodici Dinić iz Zaječara ponudila Nova stranka - Da se struka pita posle pisanja Danasa 4
Pravna pomoć i osnivanje fonda za pomoć svim porodicama koje se nađu u ovakvoj situaciji Foto: M. D. S.

Da kao društvo moramo da imamo više empatije prema ovakvim slučajevima ističe i Vladimir Kovačević, predsednik Nove stranke – Da se struka pita.

– Kao stranka zaniteresovali smo se ne samo za ovaj, nego i za sve druge slučajeve koji u „podlozi” imaju za posledicu isterivanja nečije dece na ulicu. Ovaj slučaj nije usamljen i širom Srbije se to dešava kao posledica Zakona da naša deca budu isterivana na ulicu. Ako kao društvo to ne sprečimo, da srpska deca ne budu na ulici, nismo odgovorili zadatku i moramo da pognemo glavu pred svojim pokolenjma – istako je on danas u Zaječaru osnovnu poruku skupa ispred kuće Dinića.

Po Kovačeviću, „nije tajna da su se izvršitelji uvezali, dele informacije i imaju svoje zone aktivnosti”.

– Bilo je više slučajeva da kada se naiđe na takvu nesrazmeru imovinskog zahteva u odnosu na vrednost imovine nad kojom se vrši izvršenje, pojavljuju se kupci sa drugih područja, „prijatelji prijatelja” koji tu imovinu kupuju u javnom postupku i korist imaju obe strane – ona koja je tu informaciju podelila i ona čija su sredstva upotrebljena da se imovina kupi – podsetio je on, dodavši da u toj „rupi u zakonu” postoje i „prijatelji” koji su u policiji i koje izvršitelji dodatnu motivišu da izađu izvan svojih ovlašćenja i pružaju im podršku u slučajevima iseljenja, pogotovu kada je velika imovina u pitanju.

Advokat Bogićević je kao sledeći pravni korak koji će preduzeti najavio podnošenje zahteva za utvrđivanje povrede prava na pravično i suđenje u razumnom roku.

Drugi korak, imajući u vidu da je očigledno bila neuredna dostava izvršnom dužniku, žalba može rezultovati poništavanjem pravosnažnosti i izvršnosti gde bi ceo izvršni postupak praktično „pao u vodu”.

"Nećemo dozvoliti da srpska deca ostanu na ulici": Pomoć porodici Dinić iz Zaječara ponudila Nova stranka - Da se struka pita posle pisanja Danasa 5
Obraćanje medijima ispred kuće Dinića danas u Zaječaru Foto: M. D. S.

Da podsetimo, prošlog četvrtka stotinak građana i prijatelja porodice Dinić okupilo se ispred njihove kuće kako bi sprečili iseljenje ove porodice koja ima tri deteta. Dinićima se oduzima kuća zbog duga iz 2006. godine, za koji oni tvrde da su većim delom izmirili.

Punomoćnik porodice Dinić Ivica Miladinović, kazao je tada da je radnja iseljenja odložena, ali da je sve to privremenog karaktera.

Problem je, kako Dinići kažu, nastao pre 15 godina, između 2006 i 2013. godine, a po njihovim rečima „oni nisu ni znali da se vodi izvršni spor”.

Miloš Dinić pojasnio je za Danas da je poslovni partner njegove majke, sa kojim je godinama sarađivala, posle naplate duga za koji je bio žirant, pokrenuo sudski spor. Kada je čovek koji ih je tužio preminuo, njegovi naslednici nastavili sudski postupak.

Ukupan dug po tužbi je 420.000 dinara, i ako se od toga odbiju dve trećine koje su, kako Dinići tvrde vraćeni, ispada da im uzimaju kuću koja tržišno vredi 35.000 evra za 150.000 dinara.

– Postoji puno nepravilnosti u izvršnom postupku, u raskidanju ugovora izneđu majke i sina i dodeljivanju imovine trećem licu, poslovnom partneru. Nadamo se da ćemo na ovaj način ukazati na sve te nepravilnosti sa dokazima koje imamo, koje za sada sudije nisu uzimale u obzir a koje nama idu u korist, kaže Darija Dinić, supruga Miloša Dinića kojem je majka Budimka prepisla porodičnu kuću koja sada predmet spora.

Po rečima Budimke Dinić, ona se sa nekadašnjim poslovnim partnerom rastala u lepim i dobrim odnosima.

– Neki manji deo duga je ostao ali mi je on tada rekao da to „nećeš da mi vratiš zbog svega što si učinila za mene i moju firmu”, ponovila je ona na današnjoj konfereciji za štampu naglasivši da se čitav izvršni postupa vodio bez njenog znanja i prisustva.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari