Izvršitelji uzimaju kuću zbog duga od 150.000 dinara: Privremeno odloženo iseljenje porodice Dinić iz Zaječara 1Foto: M.S. / Danas

Planirano iseljenje porodice Dinić iz Zaječara zbog duga iz 2006. godine, za koji oni tvrde da su većim delom izmirili, nije izvršeno danas, pošto je Miloš Dinić podneo predlog za odlaganje.

Stotinak građana i prijatelja porodice Dinić okupilo se ispred porodične kuće Dinića, kako bi sprečili iseljenje ove porodice koja ima tri deteta.

Punomoćnik porodice Dinić Ivica Miladinović, kazao je da je odložena radnja iseljenja, ali da je sve to privremenog karaktera.

Izvršitelji uzimaju kuću zbog duga od 150.000 dinara: Privremeno odloženo iseljenje porodice Dinić iz Zaječara 2
Okupljeni građani ispred kuće porodice Dinić:,Foto: M.S. / Danas

“Javni izvršitelj je samo došao da nam uruči zaključak da se iseljenje odlaže, pošto je Miloš Dinić, juče podneo predlog za odlaganje, što znači da su to usvojili. Ovo će i dalje da traje, i podrška javnosti će još uvek biti potrebna. Borba traje još uvek”, poručio je on.

Problem je kako Dinići kažu nastao pre 15 godina, između 2006 i 2013. godine. Kako oni tvrde, nisu ni znali da se vodi izvršni spor.

Miloš Dinić objašnjava da je poslovni partner njegove majke, sa kojim je godinama sarađivala, posle naplate duga za koji je bio žirant, pokrenuo sudski spor.

Izvršitelji uzimaju kuću zbog duga od 150.000 dinara: Privremeno odloženo iseljenje porodice Dinić iz Zaječara 3
Miloš Dinić, Foto: M.S. Danas

“Taj spor nam je došao glave. Nadamo se da još uvek možemo, nekim pravnim delovanjem da zaustavimo sve ovo, i bilo nam je potrebno da javnost sazna i čuje o čemu se radi”, ističe Miloš Dinić i dodaje da je njegova majka pre podnošenja tužbe vratila veći deo duga.

“Imamo dokaz za to, čak postoji i svedočenje njenog poslovnog partnera, iako je on sada više nije živ, da je primio pare na ruke od moje majke, ali je očigledno da je sudskim organima to nedovoljno, i svaku presudu koju su doneli, bila je na štetu moje porodice”, navodi Dinić.

Naš sagovornik kaže da su nakon toga, kada je čovek koji ih je tužio preminuo, njegovi naslednici nastavili sudski postupak.

Izvršitelji uzimaju kuću zbog duga od 150.000 dinara: Privremeno odloženo iseljenje porodice Dinić iz Zaječara 4
Foto: M.S. / Danas

“Oni su nasledili kuću nelegalno jer, iako je bila u vlasništvu firme koju je ugasio APR, gradski notar je prebacio kuću na njih”.

Ukupan dug po tužbi je 420.000 dinara, i ako se od toga odbiju dve trećine koje su, kako Dinići tvrde vraćeni, ispada da im uzimaju kuću za 150.000 dinara.

“Da smo za taj dug znali, mi bismo ga vratili”, kaže Miloš.

Darija, supruga Miloša Dinića, kaže da je ova situacija nastala zbog toga što je njihovu kuću, u trenutku kada je poslovni partner Miloševe majke preminuo, prepisana kuća naslednicima.

Izvršitelji uzimaju kuću zbog duga od 150.000 dinara: Privremeno odloženo iseljenje porodice Dinić iz Zaječara 5
Miloš i Darija Dinić, Foto: M.S. / Danas

“U ostavinskom postupku kuću su dali njima. Mi imamo dokaze, i smatramo da po zakonu to nije legalno. Zbog toga smo u ovoj situaciji sada“, objašnjava Darija, supruga Miloša Dinića.

Zbog svega toga, kako Darija kaže za Danas, pozvali su ljude, prijatelje i poznanike, da im pomognu da brane pravo koje im je Ustavom zagrantovano, i zahvaljuju se što su danas svi zajedno ostvarili malu pobedu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari