Neda Todorović o Ratku Božoviću: Njegovim odlaskom naše društvo je izgubilo mnogo 1Foto: rds.org.rs

Profesorka Fakulteta političkih nauka u penziji Neda Todorović izjavila je za N1 povodom smrti profesora Ratka Božovića da je njegovim odlaskom naše društvo izgubilo mnogo. „Ne mogu da zamislim Beograd, Srbiju, pa ni Crnu Goru bez tog glasa razuma, bez toga glasa koji nas je podržavao u svemu šta smo verovali. Jedna koleginica je rekla za njega da je bio najveći intelektualac u ovoj sredini“, istakla je Todorović.

Podseća na mnogobrojne studente čiji je akademski razvoj obeležio Božović.

„Ovo je veoma tužan dan za sve nas 17.000 koji smo diplomirali na Fakultetu političkih nauka, i hiljade drugih studenata sa drugih fakulteta u Beogradu i u Crnoj Gori. Nisam mogla da verujem jutros kada sam čula ovu vest, mada sam sve vreme bila u toku sa zdravljem mog profesora i 55 godina mog najboljeg prijatelja. Kada kažem najboljeg prijatelja, verovatno nisam jedina, verovatno mnogi kažu isto. On je na neki način stajao iza svih nas, pošto bi nas pustio da odletimo sa fakulteta, nesebično nam je davao znanje“, istakla je Todorović, prenosi N1.

Prema njenim rečima, Božović je bio „drugačiji profesor i zato je bio obožavan profesor“.

„Tražio je od nas da čitamo knjige a ne da učimo napamet definicije. Mnoge knjige koje sam pročitala tada, ostale su mi za ceo život i ja ih citiram i dan danas… Mnoge profesore smo zvali po prezimenu, samo smo Ratka zvali po imenu. Ratko je ostajao naš prijatelj za ceo život. Šta god da mi se desilo, ja sam se odmah javljala Ratku“, kazala je ona.

Dodaje da je profesor Božović bio „drag, miran i prijateljski nastrojen čovek, ali je bio beskompromisan kada je u pitanju demokratski razvoj društva“.

„Sve što nije bilo demokratsko bilo protiv njegovih uverenja, i on se protiv toga čitavog života snažno borio, po cenu i da bude otpušten sa FPN-a, 2000. godine, što je nama koji smo ostali ostala kao rana koju ne znam da li smo ikada preboleli. On je bio prvi tamo gde je trebalo da se čuje istina“, naglasila je Todorović.

Podseća da je napisao 30 knjiga i preko 400 naučnih radova, i naglašava da se u njegovim radovima vidi „borba za istinu, borba za pravdu i borba za čoveka“.

„Ma kako da je bio kažnjen, on bi nastavio svojim putem. Nije mu to bilo teško, to je bila suština njegovog bića i suština kako je shvatao moral, etiku i stetiku“, zaključila je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari