Nedeljnik: Pokušaj zastrašivanja predsednika Etičke komisije Ekonomskog fakulteta Ivana Vujačića 1Foto: Medija centar

Predsednik Etičke komisije Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ivan Vujačić dobio je pismo kojim se pokušava zastrašiti kako bi optužio profesorku Danicu Popović za plagijat, preneo je beogradski časopis Nedeljnik u elektronskom izdanju.

Pismo je, kako se navodi, potpisano inicijalima, a navodno u dogovoru sa rektorkom Beogradskog univerziteta Ivankom Popović.

Stručna komisija formirana je nakon što je Etička komisija Ekonomskog fakulteta 2019. godine na zahtev studenta tog fakulteta Aleksandra Jakšića pokrenula postupak za utvrđivanje neakademskog ponašanja Danice Popović pod optužbom da je plagirala prevod knjige koji je ranije uradila, zajedno sa kasnije preminulim profesorom Stojanom Babićem.

„Glavna tema u beogradskim akademskim krugovima danas je pismo koje je navodno poslato iz kabineta rektorke Beogradskog univerziteta Ivanke Popović, a u kojem je, na vrlo perfidan način, pokušano zastrašivanje profesora Ivana Vujačića, predsedniku Etičke komisije Ekonomskog fakulteta“, navodi Nedeljnik.

Dodaje se da je iz izjave rektorke Popović za Nedeljnik, ali i iz same sadržine mejla, jasno da je neko pokušao da zloupotrebi ime Ivanke Popović kako bi uticao na odluku Etičke komisije Ekonomskog fakulteta o Danici Popović.

U pismu do kojeg je došao Nedeljnik, „izvesni Milenko Ilić“, obraća se Vujačiću povodom slučaja Danice Popović.

Nedeljnik je naveo da se Ilić obraća, navodno po dogovoru sa I.P (Ivanka Popović).

Ilić je, kako je preneo list, sugerisao Vujačiću da „Ivanka smatra da ne treba da prikriva neakademska postupanja i drugih kolega u drugim postupcima, jer će se to iskoristiti za medijski napad protiv njega“.

U navodno dobronamernoj formi, u pismu Ilić tvrdi da će se medijski krenuti u napad na Vujačića ako Etička komisija, koju on predvodi, „pobije nalaze Stručne komisije u slučaju navodnog plagijata Danica Popović“.

„Saznali smo da će u petak na svim portalima da se objave oba izveštaja Stručne komisije i da su obezbedili podršku Udruženja prevodilaca“, naveo je Ilić.

Oni će, kako navodi Nedeljnik delove pisma Ilića, „u subotu potvrditi plagijat na konferenciji za medije i sigurno bi usledili tabloidi i slanje dopisa i prozivanje svih institucija u kojima se nalazite“.

„I. (Ivanka) će da reaguje u ovom postupku, jer će sigurno postojati medijski pritisak. Vi naravno, ne znate za ovaj mejl i ovaj dokument. Pozdrav, kab.I.P.“, kaže se u ovom mejlu.

Ivanka Popović rekla je za Nedeljnik da „mejl koji se pojavio ne potiče iz Rektorata, što je iz njegove forme i sadržaja očigledno“.

Ivan Vujačić, po pisanju Nedeljnika, nije hteo da komentariše ta saznanja.

Profesorka Danica Popović rekla je da ju je Jakšić prvo optužio da prodaje ispite, a kada je „zbog te klevete, za koju nije uspeo da iskopa nijedan dokaz, niti da nađe ijednog svedoka, kažnjen strogim ukorom i javnom opomenom Etičke komisije tog fakulteta, prešao na lažnu optužbu da je plagirala prevod udžbenika“ u čijem je prevođenju i finalnoj redakturi učestvovala.

Istakla je da „sve što protiv nje radi Jakšić ima podršku vlasti čiji je ona bespoštedni kritičar jer u suprotnom ne bi imao podršku režimskih tabloida i agencija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.