Nedić: Deportacija Đokovića bi imala nesagledive političke posledice 1Foto: Medija centar

Iako je sudski postupak okončan u korist Novaka Đokovića, pravna bitka još uvek traje.

Naime, australijski zakon dozvoljava ministru za imigracije da iskoristi diskreciono ovlašćenje i ukine vizu Đokoviću, primoravajući ga da napusti zemlju.

Rok da se ministar Aleks Houk izjasni o ovom slučaju nije definisan, što znači da ta odluka može biti doneta u bilo kom trenutku dok se Đoković nalazi u Australiji.

Stručnjak za anglosaksonsko imigraciono pravo, advokat  Blažo Nedić, ističe da odredba koja omogućava ministru zaduženom za imigraciju da i pored odluke suda ukine nekome vizu postoji u skoro svim zemljama sveta.

– Formalno-pravno, svaki ministar zadužen za imigraciju ima diskreciono ovlašćenje da nekome ukine vizu. Međutim, to diskreciono ovlašćenje se koristi gotovo isključivo u situacijama u kojima, kolokvijalno rečeno, želite da proterate personu non grata. Na primer, kada država ne želi nekoga da procesuira, a istovremeno postoje indicije da se ta osoba bavi špijunažom, ističe Nedić.

On naglašava da bi, prema njegovom mišljenju, bilo gotovo neverovatno da ministar savezne vlade i pored odluke suda odluči da deportuje Đokovića.

– Ukoliko bi ta mera bila primenjena nakon što je sud odlučio u korist Đokovića, onda više ne bismo mogli da govorimo o redovnim procedurama i pravilima. Onda bismo mogli da govorimo o individualzovanom progonu Novaka Đokovića koji bi, pritom, imao malu mogućnost pravne zaštite, ističe Nedić napominjući da bi to predstavljao presedan sa nesagledivim političkim posledicama.

Podsetimo, sud u Australiji je uvažio žalbu Đokovićevih branilaca ukinuvši odluku da mu se onemogući ulazak u zemlju.

Kako je istakao postupajući sudija Entoni Keli, bilo  je “nerazumno” od strane graničnih zvaničnika da intervjuišu Đokovića u noći između srede i četvrtka i ukinu mu vizu iako su se ranije saglasili da mu daju rok do 8.30 da iznese svoj odgovor.

Prema Nedićevom mišljenju, činjenica da je sud prihvatio navode Đokovićevog pravnog tima uprkos “političkoj i medijskoj hajci” koja trenutno vlada u Australiji, svedoči o nezavisnosti i integritetu sudskog sistema u Australiji.

– Preovlađujući stav australijske javnosti o ovom pitanju nije zanimao postupajućeg sudiju. On je pročitao dokumenta, ocenio dokaze, procenio propise i relevatnu sudsku praksu i doneo odluku. Pritom, ja ne vidim da je iko javno napao sudiju zbog takve odluke, što govori o nezavisnosti sudstva i položaju sudija u Australiji, ističe Nedić.

Osnovni problem u pravnom smislu, kako dodaje, nastao je usled neusaglašenosti saveznih propisa i propisa savezne države Viktorija.

– Podela nadležnosti između saveznih vlasti i države Viktorija jeste problematična. Niko ne dovodi u pitanje pravo Australije da kontroliše svoje granice i odlučuje ko može i ko ne može da uđe u zemlju. Tačno je i to da na nivou cele zemlje postoji uslov da se ne može ući u zemlju bez primljene vakcine. Međutim, Australija je velika zemlja i dozvoljeno je saveznim državama da same propisuju uslove za medicinsko izuzeće od tog pravila. I danas ukoliko odete na internet stranicu vlade u Viktoriji videćete odredbu koja kaže da jedan od tri osnova za medicinsko izuzeće predstavlja i to da je neko preležao kovid u poslednjih šest meseci. Pritom, nije tačno da se ta odredba odnosi samo na učešće na turniru, već se odnosi na svako putovanje u državu Viktoriju. Nije Đokovićev posao da tumači nadležnosti različitih nivoa vlasti u Australijij. Sudija je došao do zaključka da je Đoković uradio sve što je od njega bilo zahtevano sa aspekta poznatih uslova za ulazak u Australiju, kaže Nedić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari