Neiskorišćeni aparat za testiranje Klinike za kardiohirurgiju stavljen u funkciju 1Aparat za testiranje na koronu, foto fejsbuk direktora klinike za kardiohirurgiju

Medicinski fakultet u Nišu, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, počeo je da radi testiranje uzoraka biološkog materijala na prisustvo novog korona virusa na savremenom aparatu koji može da testira 1200 uzoraka za 24 sata.

A koji je do sada stajao neiskorišćen u niškoj Klinici za kardiohirurgiju. Aparat marke “Real Time PCR – Quant Studio 5”  je ovoj klinici u novembru prošle godine donirala Komanda Vojske SAD u Evropi.

Rukovodilac Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić je na svom fejsbuk profilu saopštio da se  analiza uzoraka od 18. aprila radi u novoformiranoj laboratoriji Medicinskog fakulteta, čije osnivanje inicirala i organizovala dekanka Dobrila Sanković Đorđević, a da u dijagnostifikovanju virusa učestvuju ugladni mladu stručnjaci i nastavnici ove ustanove. Za analizu uzoraka ae osim ovog aparata koristi prateća oprema fakulteta. Kompanija „Aluramad“ je donirala  neophodne pipete koje će omogućiti veći broj analiza.

Milić je prethodno kazao da je Klinika za kardiohirurgiju  24. marta uputila zvanični predlog „svim relevatnim nadležnim organima“ za korišenje ovog aparata koji je u stanju da obavi analizu čak 96 uzoraka odjednom, a “rezultati se dobijaju za samo dva sata”. Aparat je preporučen za ispitivanje biološkog materijala za prisustvo korona virusa od strane nadležnih svetskih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari