Vratio sam se u Partizan. Mislim da mi je ovo četvrti put, a imam osećaj i tremu kao da mi je prvi. Kad god sam odlazio, imao sam predstavu da ću se vratiti. Ja sam kao endemska biljka, najbolje se i najprirodnije osećam u Partizanu i Beogradu. Imate ljude koji jednostavno ne mogu da spavaju u hotelima, tako i ja ne funkcionišem na isti način u inostranstvu i kod kuće.

Kao i svaki čovek, hoću da se osećam korisno, nakon poslednje sezone, pre odlaska u CSKA, stvorio sam neki strah od postignutog. Nisam se plašio neuspeha, ali sam imao neku vrstu velikog pritiska. Sada sam se odmorio, dve godine posvetio nekim drugim obavezama, sagledao stvari iz jednog drugog ugla i pozitivno odgovorio na poziv mog kluba. Neki su mislili da ću posle epizode u CSKA prestati sa trenerskim poslom, međutim nisam mogao da im uslišim tu želju – istakao je Duško Vujošević u svom prvom obraćanju nakon povratka na klupu košarkaša Partizana.

U rezultatskom smislu popularni Dule, zatekao je gotovo identičnu sliku u klubu iz Humske 1. Njegov prethodnik i dugogodišnji asistent Vlade Jovanović osvojio je pet trofeja za dve godine, što je Vujoševića učinilo ponosnim.

– Vlade Jovanović je postigao odlične rezultate. Njemu je bilo teško da me nasledi, a verujete da ni meni neće biti lako posle Jovanovićevog odlaska. Vlade nastavlja karijeru u Donjecku, ali sam ubeđen da će se vratiti. Vezali smo 11 titula, što je u današnjem vremenu nešto jedinstveno. Zvezda je u nekim drugim okolnostima imala deset uzastopnih šampionskih pehara, a ja ću se potruditi da nastavim taj niz i da niko čak ni ne pomisli da je dostižan. Mnogi misle da je naše vreme prošlo, a moj je utisak da njihovo doba još nije došlo. Srazmerno uspehu, Partizan nema adekvatno mesto koje mu pripada. U poređenju sa mitskim bićem, njegova je uloga Prometejska. Svi u klubu imaćemo težak zadatak da formiramo tim koji će na adekvatan način da odgovori na promenjen sistem u Evroligi i značaj Jadranskog takmičenja. U ekipi će preovladavati mlađi igrači, a tim će pretrpeti velike promene. Uvek sam pružao šansu mladim igračima, a od njih zahtevao ekstraordinalnu posvećenost radu i sportski život. Individualan kvalitet je najvažniji. Rad nije uvek srazmeran rezultatu, ali će sigurno doći. Ako je neko bio loš čovek, a dobar igrač, nije mi bilo strano da se potrudim da mu onemogućim da uspe u košarci. Želimo da budemo poligon za stvaranje igrača kadrih za Evroligu i NBA – naglasio je novi trener Partizana.

Vujošević je određeni deo izlaganja posvetio i najvećem rivalu, kao i situaciji vezanoj za status domaće lige u evropskim okvirima.

– Plivamo u vodi koja nije topla i mirna. Bipolarna pozicija u srpskom sportu i društvu nije dobra, čak je opasna. Mogu obećati veliki rad i neka bude borba neprestana. Drago mi je kada vidim da je jedan klub smanjio dug za 12 miliona. Pitam se kako je i gde potrošio toliki novac i na koji način ga je zaradio. Partizan je u teškoj finansijskoj situaciji. Hala za treninge koja nam je obećana nije izgrađena. Zakon o sportu mora da istrpi određene promene. Čini mi se da je situacija pre 12 godina bila bolja za nas nego danas. Tada su Danilović i Divac investirali svoj novac, bilo je puno entuzijazma. Sponzori su reagovali posle uspeha, međutim još uvek nije postavljen sistem po kojem bi se finansirao vrhunski sport. Nije mi drago što je naša liga došla u poziciju da nema prolaznost u evropska takmičenja. Mislim da je i Savez zatajio u određenoj meri. Evroliga se odlučila na takav potez iz marketinških i finansijskih razloga. Veći novac se ulaže u Rusiji, skuplja su televizijska prava. Osim Partizana, nijedan klub ne postiže zapažene rezultate u međunarodnim takmičenjima što je dovelo do toga da je ABA liga kažnjena sa dva kluba u Evroligi i jednim u kvalifikacijama, ali je sa druge strane dobila na značaju jer samo ona omogućava timovima iz okruženja da budu deo elitnog takmičenja. Dragan Todorić je na sastanku u Ljubljani bio za to da sistem bodovanja ostane na snazi, a nisam siguran da su ostali srpski klubovi delili njegovo mišljenje. I dalje ostajem pri stavu da vlasnička struktura ABA lige mora biti promenjena i da recimo ljudi poput Miše Babića učestvuju u njenom funkcionisanju. Njeno rukovodstvo treba da kaže da li prve dve ekipe regularnog dela ili sa fajnal-fora idu u Evroligu, takođe organizator završnog turnira u novim okolnostima morao bi da bude prvoplasirani tim, a ne da se da mogućnost Tel Avivu, jer se Lorbeku sviđa to mesto – bez ustezanja bio je jasan Duško Vujošević, koji je na kraju izlaganja bio i veoma samokritičan.

– U protekle dve godine nisam imao ponudu nekog vrhunskog kluba. Bilo je pet, šest zainteresovanih ekipa, međutim činjenica da za to vreme nisam naučio Engleski jezik, koji je danas jedna vrsta esperanta, govori o mojoj opredeljenosti – naveo je dokazani stručnjak.

Bez sukoba interesa

– Da sam recimo postao trener Zvezde, a ostao predsednik Sportskog društva Partizan onda bih bio u sukobu interesa. Ovako, ne vidim nikakve prepreke da obavljam oba posla, pogotovo što je posao predsednika volonterske prirode. Tačno je da postoji mogućnost u Statutu da predsednik SD Partizan može smeniti prvog čoveka košarkaškog kluba, ali se to neće dogoditi – prokomentarisao je uz osmeh Duško Vujošević.

Volim CSKA

– Nikada ne bih otišao u CSKA da sam znao da ću se tako kratko zadržati. Stigao sam prilikom smene generacija, nisam znao jezik što je bila otežavajuća okolnost. CSKA je vremenom izgubio imunitet na neuspeh. Nisam ih razumeo kada su me smenili, znam da je i njima bilo žao. Ono što te ne ubije, ojača te. Uprkos svemu, volim CSKA i drago mi je što su se vratili na staze uspeha – iskren je Dule.

Rad u tišini

– Velike stvari se rade u tišini. Ne mogu u ovom trenutku da govorim o pojačanjima i željama. Neki igrači su pod ugovorima, druge trenutno neću da opterećujem. Ponudio sam Milanu Miniću da bude prvi asistent u stručnom štabu i očekujem njegov odgovor u narednih nekoliko dana. Morate biti obazrivi prilikom formiranja tima saradnika, jer jedan loš čovek može da poremeti čitav sistem – rekao je Vujošević.

Otišao bih u Cibonu

– Cibona je gospodski pokazala želju da me angažuje. Da nije postojala opcija u vezi sa povratkom u Partizan, sigurno bih prihvatio njihov poziv. Neka niko ne pomisli da sam se premišljao zato što je u pitanju hrvatski klub – jasan je Vujošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari