"Neka Šapić pokaže markirano odelo, pod uslovom da ga je od 2019. nosio svaki radni dan": Vaspitačice odgovaraju na optužbu gradonačelnika da lažu 1Foto: V. Andrić/Danas

Kao odgovor na protest zaposlenih u beogradskim predškolskim ustanovama, koji se žale na katastrofalne uslove rada, gradonačenik Beograda Aleksandar Šapić poručio im je da – lažu.

„Kad lažu tako javno onda ja postavljam pitanje tim vaspitačicama koje taj sindikat predstavlja da stave malo prst na čelo da li lažu njih i da li njima manipulišu. Ko god da ih je instruisao da u meni imaju neprijatelja…ja ću možda biti najgori gradonačelnik u istoriji, ali što se tiče te kategorije ljudi, verujte da ću biti najbolji“, prokomentarisao je Šapić.

Članovi Samostalnog sindikata radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograda protestovali su u sredu ispred Skupštine grada, nezadovoljni što im nije isplaćena solidarna pomoć za 2022. godinu, što od 2019. nemaju lekarske preglede, što im već četiri godine nije nabavljena radna odeća i obuća, a plate su im ispod beogradskog proseka.

Gradonačelnik pak smatra da je to što su poslednji put dobili uniforme 2019. godine „relativno skoro“ i kaže je novi tender raspisan, a na njegove tvrdnje da je zaposlenima u beogradskim vrtićima solidarna pomoć isplaćena 2022, iz sindikata potvrđuju da su novac prošle godine dobili, ali za 2021.

– Neprimerena je izjava gradonačelnika na račun žena, kojom potvrđuje opravdanost naših razloga za protest. Niko iz Grada nije hteo da potpiše da se isplata solidarne pomoći za 2022. godinu odnosi na 2021. Bio je usmeni dogovor, a to novom gradonačelniku prethodni, očigledno, nije preneo – ističe Vesna Janjić, predsednica Samostalnog sindikata radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograda.

Ona dodaje da su „u igri gluvih telefona žrtve ispali zaposleni u predškolskim ustanovama Beograda, kojima je negde nestala cela jedna godina solidarne pomoći“.

– Za svaki navod da lažemo imamo dokaze koji potvrđuju da nije tako kako gradonačenik kaže. Imamo dokaz da je sindikat tražio da se potpiše sporazum da se pomoć odnosi na 2021, koja je isplaćena u 2022, ali je tadašnja gradska vlast to odbila da potpiše, očigledno da bi javnost dovela u zabludu. To je gradonačelniku trebalo da kaže sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu – kaže za Danas Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Osvrćući se na Šapićevu opasku o „relativno skoro“ kupljenim uniformama, Jovanović je zamolila gradonačelnika da im pokaže „jedno svoje markirano odelo iz 2019. godine, pod uslovom da ga je svaki radni dan nosio na posao“.

– Naša želja je da institucije Grada Beograda pokažu da su ozbiljne da realizuju najave gradonačelnika iz juna prošle godine, da će vratiti dostojanstvo tim „kategorijama“. Želimo zaključke sa rokovima, a ne usmena obećanja i uvrede – kaže Jovanović.

Jovana Ružičić, osnivačica i direktorka udruženja „Centar za mame“, poručuje da su „mame uz vaspitače i vaspitačice“ i zahvaljuje im na svemu što rade za porodice.

– Kao mami kćerke koja još uvek ide u državni vrtić i sina koji je do nedavno išao, uznemiruje me način na koji se gradonačelnik odnosi prema zahtevima zaposlenih u vrtićima. Vrlo dobro znam koliko su vrtići važni za razvoj i socijalizaciju dece kao i koliko su važni oni koji rade u njima. Dužnost je Grada i lokalnih samouprava da im obezbede dobre i dostojanstvene uslove za rad, kako bi oni mogli nesmetano da obavljaju svoju, za celo društvo važnu, ulogu – smatra Ružičić.

Tatjana Macura iz Udruženja „Mame su zakon“ kaže da problem i nerazumevanje koje postoji između uprave Grada, kao osnivača predškolskih ustanova u Beogradu, i predstavnika zaposlenih u predškolstvu nije od juče.

– Podsetiću vas da je isti ovaj sindikat organizovao proteste i kada je bila prethodna uprava. To samo potvrđuje činjenicu da mi inače imamo problem kada je primopredaja dužnosti u javnoj upravi u pitanju, što značajno usporava njen rad i efikasnost. Ne bih se složila sa gradonačelnikom da su zaposleni u predškolstvu politički instruisani. S obzirom da se njihovi zahtevi godinama ne menjaju, pre bih rekla da su iscrpljene sve mogućnosti kada je u pitanju rešavanje njihovog položaja i da sada svedočimo krajnjim merama na koje je sindikat primoran – ocenila je Macura.

Niska primanja (30 odsto zaposlenih ima zarade manje od minimalnih), neadekvatna oprema za rad, prebukirani kapaciteti, mali broj zaposlenih…sve su to problemi koji se prenose iz godine u godinu, podseća Macura.

– S obzirom na to da je gradonačelnik najavio besplatne vrtiće želim da verujem da postoji i razumevanje za zahteve zaposlenih u predškolstvu i da će umesto javnog sukoba, koji objektivno nikome ništa dobro ne donosi, biti bolje da se organizuje sastanak sindikalaca sa onima koji imaju moć da donesu odluke koje će rešiti problem, pa bio to sastanak sa sekretarom za obrazovanje ili sastanak sa prvim čovekom Grada – kaže Tatjana Macura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari