"Nećemo život na rate, hoćemo život od plate": Protest zaposlenih u beogradskim vrtićima (FOTO) 1Foto: V. Andrić/Danas

– Ne može se socijalni mir u Beogradu kupovati preko leđa zaposlenih u predškolskim ustanovama. Ljudi ulaze u sindikate da bi kupili na rate. Mi nećemo život na rate, hoćemo život od plate – poručila je Vesna Janjić, predsednica beogradskog odbora Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja, na protestu koji je danas održan u Beogradu.

Oko 1.500 zaposlenih u beogradskim predškolskim ustanovama okupilo se najpre na Trgu Nikole Pašića, a potom su prošetali do Skupštine grada Beograda, kako bi poručili gradskoj vlasti da su nezadovoljni uslovima u kojima rade.

Protest je održan pod sloganom „Obećanja pljušte…I šta sad?“ zbog čega su okupljeni nosili kišobrane da se zaštite od „pljuska“.

Vesna Janjić je kazala da organizacija u predškolskim ustanovama više ne može da funkcioniše. Ona je podsetila da su 22. maja 2020. godine zaposleni u vrtićima bili prvi koji su posle dva meseca karantina zbog pandemije korona virusa stavili maske na lice da Beograd ne bi stao.

"Nećemo život na rate, hoćemo život od plate": Protest zaposlenih u beogradskim vrtićima (FOTO) 2
Foto FoNet Aleksandar Barda

– Mi smo danas u situaciji da treba da dokažemo kad smo dobili solidarnu pomoć. To je socijalna pomoć, mi je dobijamo jer smo socijalni slučajevi. Od pre tri godine zaposleni sa sedmim stepenom stručne spreme imaju platu manju od beogradskog proseka što se nikad nije desilo. Mi smo već tri godine na istorijskom minimumu sa našim platama. Trećina zaposlenih u beogradskim predškolskim ustanovama prima minimalac – navela je Janjić.

Ona je rekla da tender za nabavku radne odeće i obuće nije raspisan od 2019. godine.

– Čovek kada padne u klompama koje je sam kupio zbog povrede na radu ne dobija sto odsto zaradu već 65 odsto zato što nije bio u propisanoj odeći i obući. A zašto nije? Zato što je nemate, zato što je niste dobili od 2019. Mi smo Poseban kolektivni ugovor potpisali sredinom 2019. i imali smo pravo na zdravstvene preglede. Od tada do danas ih nije bilo. Ovaj grad je na nama uštedeo, ovaj grad ima tendenciju da i dalje štedi – istakla je Janjić.

"Nećemo život na rate, hoćemo život od plate": Protest zaposlenih u beogradskim vrtićima (FOTO) 3
Foto FoNet Aleksandar Barda

Ona je kazala da je za građane Beograda jako dobra vest da se od septembra planira da boravak u vrtićima bude besplatan, ali je izrazila sumnju da je to dobra vest i za zaposlene u predškolskim ustanovama.

Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, kazala je da zaposleni u ovoj delatnosti žele da vrate dostojanstvo profesiji, da se zajedno bore za veće zarade, za dovoljan broj izvršilaca, za bolje uslove rada zaposlenih i boravak dece, isplatu solidarne pomoći i poštovanja normativa.

"Nećemo život na rate, hoćemo život od plate": Protest zaposlenih u beogradskim vrtićima (FOTO) 4
Foto: V. Andrić/Danas

Protest je nastavljen ispred Skupštine grada gde su se vaspitači i drugi zaposleni obratili gradonačeniku Beograda Aleksandu Šapiću i ostavili mu poklone, između ostalo, uramljenu „sliku“ sastavljenu od otpalih delova buđavog zida, kao i kolaž sa fotografijama koje ilustruju sa kakvom opremom i u kakvi uslovima rade zaposleni u prestoničkim vrtićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari