Privatni vrtići ipak neće biti besplatni: Šta o tome kaže gradonačelnik Beograda? 1foto FoNet/Beoinfo

– Osim najave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da će za svu beogradsku decu vrtići biti besplatni, Udruženje privatnih vrtića nema nikakvih informacija na koji način će to biti realizovano. Tek treba da zakažemo sastanak sa gradskim sekretarom za obrazovanje i dečju zaštitu Nenadom Radićem – kaže za Danas Radmila Cvetinović, predsednica tog udruženja.

Iz Skupštine grada nisu odgovorili na pitanje Danasa kako će biti regulisano plaćanje vrtića za decu koja pohađaju privatna obdaništa koja su u sistemu subvencija Grada.

Odgovor na to pitanje gradonačenik Šapić nagovestio je gostujući juče na televiziji Hepi rekavši da će iznos subvencije koju sada dobijaju roditelji biti povećan, što znači da privatni vrtići ipak neće biti besplatni, već samo državni.

„Od septembra uvodimo besplatne vrtiće. Sada je za vrtić moralo da se doplati oko pet, šest hiljada…i do sada su vrtići bili subvencionisani, ali ne celokupna cena, a od septembra će svi vrtići u gradu biti besplatni. I privatni koji su u sistemu Grada će takođe biti besplatni. Ima nekih privatnih vrtića koji su imali daleko višu cenu, i u tim privatnim vrtićima će roditelji morati manje da doplate jer ćemo mi povećati iznos koji je do pune cene koliko nas košta jedno dete u vrtiću“, kazao je gradonačenik.

Državne predškolske ustanove trenutno pohađa oko 60.000 dece, dok je više od 20.000 u privatnim obdaništima koja su u sistemu subvencija Grada.

Grad plaća 80 odsto ekonomske cene za boravak deteta u državnom vrtiću u iznosu od 22.468 dinara, a roditelji plaćaju 20 odsto, što je 5.617 dinara. Ekonomska cena koštanja državnog vrtića je 28.085 dinara mesečno po detetu.

U privatnim vrtićima Grad subvencioniše iznos do 80 odsto od ekonomske cene dok razliku plaćaju roditelji, a ona zavisi od cene boravka koju je odredio izabrani privatni vrtić.

Cene u privatnim obdaništima su od jesenas povećane, a roditelji u proseku plaćaju od 7.800 do 9.800 mesečno, van subvencije koju dobijaju. Ako dete ne dolazi taj iznos je između 17.500 i 18.000 dinara mesečno, kažu za Danas u jednoj privatnoj predškolskoj ustanovi.

Privatnici pozdravljaju najavu gradonačenika i apeluju da što pre izađe sa okvirnim planom, budući da se na proleće raspisuje konkurs za prijem dece za narednu školsku godinu, a roditelji već razmišljaju i prave planove.

Na poslednjem konkursu prošle godine stiglo je oko 22.000 zahteva roditelja, a bilo je ponuđeno oko 14.000 mesta. Naknadno je saopšteno da je nešto manje od 18.000 zahteva bilo validno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari