Kolike će biti plate zaposlenih u predškolskim ustanovama od 1. januara? 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)

Sa povećanjem cene rada za 10 odsto od 1. januara koje važi za ceo javni sektor, početna plata vaspitača sa sedmim stepenom stručnosti iznosiće 86.681 dinara.

Vaspitači sa šestim stepenom imaće osnovnu zaradu 74.469 dinara, dok će medicinskim sestrama vaspitačima sa završenom srednjom školom startna plata iznositi 67.162 dinara.

Za deo zaposlenih u predškolstvu stari problemi se nastavljaju, uprkos tome što su im pre nekoliko meseci povećani koeficijenti za obračun i isplatu plata.

– Problem je što će zaposleni sa najnižim zaradama i pored poslednje izmene Uredbe sedam od 12 meseci u 2024. godini ponovo biti ispod minimalne zarade na šta je sindikat ukazivao nadležnim na Radnoj grupi za predškolsko obrazovanje. To se dešava kada Ministarstvo finansija donosi rešenja na brzinu, na osnovu inicijative sindikata, ali bez dodatnih konsultacijama sa nama i to naziva „socijalnim dijalogom“ – kaže za Danas Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije.

Za raziliku od kolega sa istom stručnom spremom, zaposleni u beogradskim predškolskim ustavama, imaće nešto veće plate, s obzirom da je njima odlukom Skuštine grada cena rada u septembru prošle godine povećana za 10 odsto, što uz prethodni rast za šest odsto u odnosu na cenu rada u Republici, ukupno iznosi 16 procenata.

Prema podacima sindikata, početna plata vaspitača sa sedmim stepenom stručnosti koji su zaposleni u prestoničkim predškolskim ustanovama od 1. januara iznosi 100.602 dinara, sa šestim stepenom imaju 86.492 dinara, a medicinske sestre vaspiči sa srednjom školom dobijaće 77.949 dinara.

Za razliku od kolega iz ostatka Srbije, zaposleni u beogradskim vrtićima sa najnižim koeficijentima neće biti na minimalcu, ali će im i pored svih povećanja, plate biti daleko od onih koje omogućuju pristojan život.

Tako, na primer, spremačica (koeficijent 9.30) zaposlena u nekom od beogradskih vrtića sada ima počenu platu 54.018 dinara, a njene koleginice u drugim gradovima 46.543 dinara.

Kuvari sa koeficijetom 9,38 u Beogradu će primati 54.483, a u ostatku Srbije 46.943 dinara.

Sindikat već mesecima „bije bitku“ sa nadležnim u lokalnim samoupravama širom Srbije da se zaposlenima koji su se doškolovali (najviše ima vaspitača) prizna pripadajući koeficijent.

Krajem prošle godine to su uspeli da izdejstvuju u Valjevu, Kraljevu i Majdanpeku, a da će ovaj problem biti rešen od 1. januara obećali su predstavnici lokalnih samouprava u Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Aleksincu , Ćićevcu i Rumi.

– Nikakvog odgovora nema u Ćupriji, Šidu, Kanjiži i Gornjem Milanovcu, a u Boru problem u dobroj volji direktora predškolske ustanove, dok gradonačelnik hoće da se problem reši – kaže Bosiljka Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari