Kako su beogradski vaspitači dobili 100 evra veću platu od nastavnika? 1Foto: Aleksandar Barda

Vaspitači sa sedmim stepenom stručne spreme koji su zaposleni u beogradskim državnim predškolskim ustanovama imaće od ovog meseca veće početne plate od nastavnika sa istim stepenom stručnosti koji rade u osnovnim i srednjim školama.

Zahvaljujući jučerašnjoj odluci Skupštine grada, cena rada za zaposlene u beogradskim predškolskim ustanovama povećana je od 1. septembra za 10 odsto, što uz prethodni rast za šest odsto u odnosu na cenu rada u Republici, ukupno iznosi povećanje za 16 procenata.

To, međutim, nije jedina povišica za radnike u beogradskim predškolskim ustanovama budući da su oni obuhvaćeni povećanjem osnovice na republičkom nivou za 5,5 odsto od 1. septembra, koja važi za sve zaposlene u predškolskim ustanovama, školama, učeničkom i studentskom standardu.

Ako se tome doda i najavljeno povećanje, takođe za sve ove kategorije zaposlenih, od 1. januara 2024. za 10 odsto, početne plate beogradskih vaspitača koje imaju fakultetsko obrazovanje biće oko 100.000 dinara.

To je juče i najavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, obrazlažući rebalans budžeta za 2023. godinu.

Kada se sabere sve što su do sada dobili, to u novcu znači da će beogradski vaspitači sa sedmim stepenom stručnosti od ovog meseca imati početnu platu oko 91.400 dinara, a oni sa višom školom oko 78.500 dinara.

Startna plata vaspitača i medicinskih sestara sa srednjom stručnom spremom biće oko 70.800 dinara, dok će spremačice i servirke dobiti oko 49.000 dinara.

S druge strane, vaspitači i nastavnici sa sedmim stepenom u ostatku Srbije, čiji je koleficijent 17,32 od ovog meseca će imati početnu platu 78.800 dinara, a spremačice/tetkice 42.312 dinara.

Još jedna dobra vest za radnike u prestoničkim vrtićima je što im je iznos solidarne pomoći povećan sa 20.000 na 40.000 dinara i ona bi trebalo da bude isplaćena krajem godine, ali će po svoj prilici ostati „zakinuti“ za 2022. koja je preskočena, što je bio jedan od razloga velikog protesta ispred Skupštine grada održanog u martu.

Tada su članovi sindikata ukazali i na katastrofalne uslove rada u vrtićima, od prekobrojnih grupa, preopterećenosti zaposlenih sa najnižim primanjima, do činjenice da godinama nisu dobili radne uniforme i obuću.

Pale su tih dana „teške reči“ između gradonačelnika Šapića koji je optužio vaspitačice da lažu, na šta su mu one uzvratile „da pokaže markirano odelo, pod uslovom da ga je od 2019. nosio svaki radni dan“.

Rekao je Šapić tada da će „možda biti najgori gradonačelnik u istoriji, ali da će što se tiče te kategorije ljudi (zaposlenih u predškolstvu prim.aut.) biti najbolji“.

Jučerašnjim potezom je pokazao da ide u tom pravcu. Pod uslovom da povećanje plata nije predizborni marketing, već samo prvi korak u popravljanju stanja u prestoničkim predškolskim ustanovama.

A ako zaista hoće da ostane upamćen kao najbolji gradonačelnik zaposleni u beogradskim vrtićima mu poručuju da mora da dostigne jednog od svojih prethodnika Dragana Đilasa u čije vreme je cena rada u predškolstvu u prestonici bila 22, 23 odsto veća od one u Republici.

Čak je, kažu, i Šapićev stranački kolega Siniša Mali potpisao zaključak sa istim iznosom u maju 2014. godine. Zbog toga je sindikata u pregovorima sa Šapićem tražio povećanje osnovice za 20 odsto iz budžeta Grada Beograda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari