Vučić obećao ogroman rast plata u prosveti, zaposleni ogorčeni: Koliko novca zaista sleduje nastavnicima? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predizborna kampanja je počela – nepodeljen je utisak zaposlenih u obrazovanju posle prekjučerašnjeg obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Sagovornici Danasa smatraju da najavljena povišica plata u prosveti neće uspeti da amortizuje višegodišnje nezadovoljstvo prosvetnih radnika, koje je kulminiralo pre nekoliko dana iznenadnom odlukom o ranijem završetku nastavne godine za učenike osnovnih i srednjih škola.

Vest o povećanju plata koju je saopštio Vučić, predstavnici sindikata obrazovanja nisu dočekali sa euforijom i oduševljenjem. Razlog je, kažu, to što kad se sve raščlani, država šalje poruku da nastavlja sa starom praksom prema zaposlenima u prosveti.

Šta je tačno rekao Aleksandar Vučić?

Vučić je, podsetimo, preksinoć kazao da će plate u prosveti biti povećane dva puta.

– Od 1. septembra, za dva i po meseca idemo na povećanje plata 5,5 odsto plus od 1. decembra ili najkasnije 1. januara još 10 odsto, što je kumulativno 16 odsto povećanje plata. To će značiti povećanje za 143.867 zaposlenih u prosveti – naveo je Vučić, precizirajući da na povišicu mogu da računaju radnici u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, kao i učeničkom i studentskom standardu.

Podsećajući da prosečna zarada zaposlenih u pomenutim kategorijama trenutno iznosi 74.000 dinara, Vučić je rekao da će sa svim najavljenim povišicama oni stići do blizu 90.000 dinara, ali da to nije ukupna zarada jer nisu uračunati dodaci.

– Za samo nekoliko meseci dolazi do ogromnog povećanja plata u prosveti. Kad se sabere povećanje od 12,5 u januaru, 5,5 u septembru i 10 odsto u decembru ili januaru, to je kumulativno 30,6 odsto. Kad uzmete da će prosečna inflacija biti između 11,1 i 11, 8 odsto, onda vam je jasno koliko je ovo uspeh u unapređenju standarda prosvetnih radnika. Želimo da osnažimo naše učitelje, naše nastavnike, želim da pokažemo da brinemo o njima i obezbedili smo novac. Imali smo muku i u razgovorima s MMF-om, ali mislim da ćemo uspeti to da rešimo – rekao je predsednik Srbije.

Koliko novca stiže nastavnicima?

Početna plata nastavnika sa sedmim stepenom stučne spreme trenutno iznosi oko 74.700 dinara.

Porastom cene rada za 5,5 odsto od 1. septembra, nastavnici bi u oktobru (kada se isplaćuje septembarska zarada), dobili povišicu od oko 4.000 dinara, pa bi im startna plata iznosila 78.800 dinara.

Uz novo povećanje od 10 procenata početna plata bi bila oko 86.700 dinara. Na to se dodaju minuli rad, dodatak za razredno starešinstvo…

Računica sindikata

Vučićevu računicu o ukupnom kumulativnom povećanju zarada u obrazovanju za preko 30 odsto, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Srđan Slović tumači drugačije.

– Povećanje od 10 odsto vidim kao najavu za sledeću budžetsku godinu i ona pokazuje da će negativan trend nastaviti. Jer ukoliko ostali iz javnog sektora budu u narednoj godini dobili povećanje za 11, a možda i preko tog procenta, prosveta dobija manje od drugih. Kada je reč o povećanju cene rada za 5,5 odsto u ovoj budžetskoj godini (što je oko 4.000 dinara, ako se računa spram početne plate nastavnika), to ima smisla i svrhu i tim putem treba da se ide. Dakle, treba napraviti plan da pored redovnog povećanja koje bi važilo za ceo javni sektor, prosveta dobije u istoj budžetskoj godini dodatnu povišicu. Svaki drugačiji pristup će dovesti do toga da prosveta nastavi da tone – smatra Slović.

On dodaje da je i sednici Socijalno-ekonomskog saveta predočio da se nepravda prema zaposlenima u obrazovanju ne može ispraviti povećanjem kroz jednu budžetsku godinu već samo na gore opisani način.

– Kumulativna povećanja i projekcije za narednu budžetsku godinu se nikad ne sabiraju. Ako je neko hteo da to predstavi kao nekakav skok, u realnosti nije tako – navodi Slović.

Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, pojašnjava da će, ako sve bude kako je rečeno, od januara iduće godine startna plata zaposlenih sa sedmim stepenom stručne spreme i 100 odsto radnog angažovanja iznositi 86.680 dinara.

– Prosečna zarada u Republici za mart 2023. iznosi 85.485 dinara. Da li treba da se radujemo što ćemo u januaru 2024. da stignemo prosečnu platu na nivou Republike iz marta ove godine? Ovo je priprema za izbore koji su Vučićev teren i tu nema neke velike filozofije. On pokušava da utvrdi vlast populističkim merama, a suštinski je to pogrešno. I da je milion dinara u pitanju, pogrešno je. Tako se ne radi, tako ne funkcioniše nijedna uređena zemlja. Čemu služi socijalni dijalog? U Srbiji ne postoji poslednjih 12 godina. Mi imamo stručnjaka koji gleda kroz budžet, a ne vrti mu se u glavi od milion šestocifrenih brojeva koje zna napamet. Dakle, zašto bi pregovarali kada imamo takvog stručnjaka – ironično pita Kokot.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, slažu se sa Kokotom da najavljeno povećanje zarada neće umanjiti nezadovoljstvo zaposlenih u prosveti.

Ilić kaže da jučerašnji nastup predsednika liči na predizborno obećanje i dodaje da je svaka povišica zarada prosvetnim radnicima dobrodošla, ali da bi bilo dobro da se potpiše neki protokol, kako bi se vlast obavezala da rečeno i ispuni, iako sindikati imaju iskustva da ni to nije bilo garancija.

– Nezadovoljstvo je ogromno. Kolege komentarišu da više niko ne pominje obećanje da će se povećati dodatak za razredno starešinstvo. Predsednik juče nije uopšte pomenuo visoko obrazovanje. U prosveti postoje tri različite cene rada, bilo bi dobro da se bar to izjednači i da onda svi dobiju isto povećanje. Mi ćemo članstvu objasniti šta znači kumulativno povećanje. Već smo počeli sa anketiranjem da li ćemo štrajkovati od septembra. Naš zahtev je rebalans budžeta u junu kako bi se prosečna plata u obrazovanju podigla na nivo proseka Republike – kaže Ilić, uz opasku da se najavljeno povećanje za 10 odsto u decembru ili januaru „gađa“ sa očekivanom inflacijom.

Čemu služe sindikati?

Milan Trbović, zamenik predsednika Sindikata radnika u prosveti Srbije, prevashodno ima primedbu na to što je ukinut socijalni dijalog.

– Već desetak godina mi praktično nemamo socijalni dijalog u kome bi pregovarali o visini povećanja plata, pa da kao rezultat tih pregovora dođemo do određene cifre. Predsednik Republike izađe i na osnovu svojih privatnih finansijskih analiza objavi kakve su mogućnosti države. Po ko zna koji put se tako radi i prosvetni radnici su opet poniženi, jer njihovi predstavnici ne mogu da pregovaraju o visini zarade. Ako nema dijaloga, čemu služe reprezentativni sindikati? Ako nema socijalnog dijaloga guši se rad sindikata i suština njegovog rada se dovodi u pitanje – smatra Trbović.

On deli uverenje svojih kolega da obećane povišice nisu dovoljne, jer prosveta za drugim javnim službama zaostaje između 20 i 30 odsto.

Nezadovoljni su i radnici u predškolstvu. Loši uslovi rada, prekobrojne grupe, prepušteni na milost i nemilost lokalnim samoupravama, činjenica da neke opštine i gradovi ne priznaju koeficijente zaposlenima sa završenim fakultetom – sve su to teškoće sa kojima se suočavaju zaposleni u predškolskim ustanovama, a kojima su niske plate samo „kap u moru“ problema na koje godinama ukazuju, ali ih nadležni ne čuju.

Plata nastavnika bar 120.000 dinara

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov smatra da nova obećanja vlasti suštinski neće umanjiti nezadovoljstvo prosvetnih radnika.

– Činjenica je da svi ili većina nas koji smo zaposleni u prosveti živimo od tih plata, ali nezadovoljstvo stanjem u prosveti se akumilira dugi niz godina da bi takvim, kratkoročnim, merama bilo neutralisano. Prosveta vapi za suštinskim promenama koje će, pre svega, posao nastavnika učiniti poželjnijim kod mladih. U tom smislu su potrebne korenite promene u pogledu prava i obaveza učenika i roditelja, sistema ocenjivanja i ispita. Bez takvih promena, povećanje plate će zakrpiti jednu rupu, ali ostale ostaju da avetno zjape – kaže Markov.

On smatra da bi plata nastavnika morala biti najmanje oko 120.000 dinara.

– Kako u ovom trenutku ne možemo ni da zamislimo toliko povećanje, hajde da vidimo da li postoji još neki problem u prosveti osim niskih plata. Ne možemo sve probleme u prosveti rešavati povećanjem plata – navodi Markov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari