Skupština grada Novog Sada nije smanjila plate administraciji kako to traži državni revizor: Nezakonite isplate budžet godišnje koštaju oko 150 miliona dinara 1Foto: Skupština grada

Skupština grada Novog Sada na današnjoj sednici ponovo nije izglasala smanjenje plata gradskoj administraciji koju su po preporukama Državne revizorske institucije trebali učiniti još 2015. godine. Tako će više plate nastaviti isplaćivati nezakonito i dalje.

Na današnjoj sednici, verovatno poslednjoj u ovom sazivu, od 67 odbornika koji su u to vreme bili u sali kada tačka o smanjenu zarada stigla na dnevni red, 58 odbornika je bilo udržano, a protiv je bilo devet.

U radu su učestvovali samo predstavnici vlasti okupljeni oko koalicije koju predvodi Srpska napredna stranka.

Zbog povećanih koaeficijenata na plate i do 30 odsto, gradski budžet ove nezakonite isplate koštaju oko 150 miliona dinara.

Problem sa koeficijentima i isplatama mimo slova zakona u Novom Sadu počinje još za vreme mandata gradonačelnice Maje Gojković (2004. do 2008. godine), tada članice Sprske radikalne stranke, dok je ove poslednje sporne koeficijente donela odlazeća vlast okupljena oko Demokratske stranke, 2012. godine.

Kada su na čelo Novog Sada došli naprednjaci, ovaj „problem“ ih je dočekao 2015. godine kada je državni revizor napomenuo da bi se koeficijenti morali smanjiti i vratiti u okvir zakona.

Te se godine na sednici novosadskog parlamenta desila ista stvar kao i danas. Tačka o smenjenju zarada našla se na dnevnom redu, ali su odbornici bili suzdržani i odluka nije doneta.

Skupština grada je potom 2016. godine smanjila platu samo tadašnjem gradonačelniku Milošu Vučeviću za deset odsto, te je ona iznosila oko 120.000 dinara.

Državni revizor utvrdio je da je Vučeviću plata isplaćivana primenom koeficijenta 11,5 umesto propisanog koeficijenta 9,4 za izabrana lica u gradovima.

Revizor je ranije saopštio da je prilikom kontrole gradskog budžeta za 2022. utvrđeno da je nezakonito isplaćeno 140 miliona dinara za 684 zaposlene osobe.

Zbog toga je grad od 2012. godine, kako piše 021.rs, isplatio oko milijardu i po dinara više nego što je trebao. Plate novosadskih čelnika, u zavisnosti od pozicije, kreću se od 100.000 do 160.000 dinara.

Između ostalog, na današnjoj sednici Skupština grada usvojila je četrnaest urbanističkih planova, među kojima je i dogradnja Najlon pijace i uređenje parkinga kod Mosta slobode.

Doneta je i odluka da se Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“ radzeli u osam novih predškolskih ustanova: „Riznica“ u Petrovaradinu, „Lastavica“ u Veterniku, „Miroslav Antić“, „Plava zvezda“ , „Jovan Jovanović Zmaj“, „Stari grad“, „Pčelica Maja“ i „Dečija planeta“ u Novom Sadu.

Skupština je odlučila da na čelu Kulturnog centra Novog Sada i u naredne četiri godine bude dosadašnji direktor Bojan Panaotović, a imenovan je i prvi vršilac dužnosti novog novosadskog Javnog komunalnog preduzeća „Regionalni centar za upravljanje otpadom“, diplomirani pravnik Svetozar Lekić.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari