Zaposleni u predškolstvu ponovo na ulici: U Kraljevu protest 12. decembra, u Beogradu 14. 1Foto: BETAPHOTO/BEOINFO

Republički odbor Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije doneo je odluku o održavanju protesta u četvrtak, 14. decembra, ispred sedišta Ministarstva finansija, sa početkom u 14 sati.

Kao razlog za protest iz sindikata navode činjenicu da sve aktivnosti koje su preduzeli u prethodnom periodu da se povećaju koeficijenti doškolovanim kadrovima u predškolstvu nisu dali rezultate.

Zbog toga će se, kako kažu, okupiti ispred Ministarstva finansija kako bi izvršili pritisak na nadležne da promene svoj stav o uvećanju zarada doškolovanim kadrovima i dozvole jedinicama lokalne samouprave da to urade iz sopstvenih sredstava i tako isprave dugogodišnju nepravdu.

Kako je Danas pisao, Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije pokrenuo je pre mesec dana akciju da se doškolovanom kadru u predškolstvu, uključujući i vaspitače sa sedmim stepenom stručnosti, priznaju koeficijenti za obračun i isplatu zarade.

Nadu da će dugogodišnji problem biti rešen dale sui m izmene Zakona o visokom obrazovanju kojim su diplome stečene na pomenuti način konačno sistemski priznate.

Problem, je, međutim, što u jednom broju opština i gradova sistematizacije radnih mesta ne predviđaju vaspitače sa obrazovanjem u nivou mastera.

Pripadajući koeficijenti nisu svuda priznati ni doškolovanim sestrama-vaspitačima, kuvarima i mnogim drugim zanimanjima u predškolstvu.

Sindikat kaže da diskriminacija doškolovanih vaspitača sa 7.1 stepenom stručne spreme i dalje postoji u najmanje 21 gradu širom Srbije.

Iako imaju diplome master vaspitača, lokalne samouprave ih ne prepoznaju i isplaćuj im plate kao da rade sa višom stručnom spremom.

– Uprkos sindikalnim akcijama, pritiscima i pregovorima koje je sindikat inicirao u prethodnim nedeljama, rešenje za koeficijente doškolovanih kadrova u predškolstvu se ne nazire. Na zid ćutanja i nečinjenja nailazimo kako u razgovorima sa pojedinim lokalnim samoupravama, odnosno njihovim privremenim organima, tako i sa Ministarstvom finansija Vlade u tehničkom mandatu – kaže Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Ona napominje da je uvođenje adekvatnih koeficijenata u skladu sa nivoom obrazovanja, predviđenih Vladinom uredbom, pre svega potrebno da sprovedu lokalne samouprave, ali od Ministarstva finansija očekuju da sa njima sarađuje po pitanju odobravanja preraspodela i drugih neophodnih budžetskih radnji.

„Dok se lokali i Ministarstvo finansija unakrsno kriju jedni iza drugih, sindikat obe ove instance smatra odgovornim za loš i neadekvatan materijalni položaj naših članova i zaposlenih“, saopštio je sindikat.

Zaposleni u predškolstvu ponovo na ulici: U Kraljevu protest 12. decembra, u Beogradu 14. 2
foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)

Računica koju je sindikat izveo pokazuje da u slučaju tipičnog primera potcenjivanja rada doškolovanih vaspitača, odnosno vaspitača sa masterom, lokalne samouprave ostvaruju uštede preko leđa svokog od njih pojedinačno u iznosu od 185.000 dinara godišnje, a u pojedinim slučajevima i više od 10 godina.

– Naš sindikat smatra da je nedopustivo štedeti na vaspitanju i obrazovanju najmlađih i na platama onih koji obavljaju ovaj odgovoran posao – kaže Bosiljka Jovanović.

Republički odbor Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije najavio je da će pružiti podršku sindikalnoj organizaciji Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“ u Kraljevu čiji su zaposleni zakazali protest u utorak, 12. decembra ispred zgrade lokalne samouprave u 13 sati.

„Ova predškolska ustanova je ujedno i najviše pogođena ovakvom politikom, jer nijednom jedinom vaspitaču nije priznat sedmi stepen, što znači da skoro polovina vaspitača diskriminisanih na ovakav način radi upravo u Kraljevu. Ističemo da ukupan broj zaposlenih o kojima ovde govorimo na nivou cele Srbije nije veliki – po evidenciji našeg sindikata, u opštinama gde smo prisutni, reč je o oko 250 zaposlenih koji su svakodnevno poniženi na svojim radnim mestima, dok je 4.343 vaspitača u Srbiji to pravo ostvarilo“, naveli su iz sindikata predškolstva.

Oni su pozvali lokalne samouprave u Kraljevu, Valjevu, Kragujevcu, Aleksincu, Sremskoj Mitrovici, Šidu i drugim opštinama da pod hitno reše ovaj problem.

„Pozivamo i sve članove Vlade Republike Srbije da pokažu odgovornost i izvrše pritisak kako na svoje kolege u Ministarstvu finansija, tako i na sve donosioce odluka da se doškolovanom kadru dodele koeficijenti koji zaslužuju“, poručili su iz sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari