Sindikat traži da se vaspitačicama prizna koeficijent za obračun zarade 1Foto: Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije pokrenuo je akciju da se doškolovanom kadru u predškolstvu, uključujući i vaspitače sa sedmim stepenom stručnosti, priznaju koeficijenti za obračun i isplatu zarade.

„Najnovijim izmenama zakona, naše diplome su konačno sistemski priznate na odgovarajući način. Ovo, međutim, ne znači da je naš rad pravilno vrednovan. Pojedine opštine i gradovi, uključujući Kraljevo, Valjevo, Kragujevac, Sremsku Mitrovicu i druge, imaju takve sistematizacije radnih mesta koje uopšte ne predviđaju vaspitače sa obrazovanjem u nivou mastera. Pripadajući koeficijenti nisu svuda priznati ni doškolovanim sestrama-vaspitačima, kuvarima i mnogim drugim zanimanjima koja su neizostavni deo naše delatnosti“, saopštio je Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Sindikat kaže da diskriminacija doškolovanih vaspitača sa 7.1 stepenom stručne spreme i dalje postoji u najmanje 21 gradu širom Srbije. Iako imaju diplome master vaspitača, lokalne samouprave ih ne prepoznaju i isplaćuj im plate kao da rade sa višom stručnom spremom.

„Ukupan broj zaposlenih o kojima ovde govorimo na nivou cele Srbije nije veliki. Po evidenciji našeg sindikata, u opštinama gde smo prisutni, reč je o oko 250 zaposlenih“, navodi se u saopštenju.

Kampanju za novu sistematizaciju i priznanje koeficijenata sindikat je započeo akcijom na svojim radnim mestima.

„Pošto su nam rekli da sa svojim diplomama ‘možemo samo da se slikamo’, to smo i uradili. U toku prethodne nedelje, akcije su otpočele u Kraljevu, Aleksincu, Valjevu. Vaspitačice su se slikale sa svojim diplomama i u svojim uniformama, a podršku su dobile i od drugih zaposlenih u svojim kolektivima. Time smo pokazali da je borba za dostojanstvo borba svakog zaposlenog“, navodi sindikat u saopštenju.

Kako se dodaje, sindikalne organizacije širom Srbije su spremne da svojim osnivačima podnesu svoje predloge sistematizacije radnih mesta kojima bi se rešio ovaj problem.

„Spremni smo za sastanke sa predstavnicima lokalnih samouprava u svakom trenutku. U sredu, 22. novembra, imaćemo sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave u Sremskoj Mitrovici i očekujemo da naš zahtevi budu prihvaćeni. O ovom problemu obavestili smo i predstavnike Vlade Srbije, preko Radne grupe za predškolstvo, te očekujemo da se i Vlada uključi u rešavanje problema, u skladu sa svojim nadležnostima“, poručuju iz sindikata predškolstva.

Napominju da je priznavanje koeficijenata doškolovanom kadru neophodan korak u uvažavanju rada svih svojih članova i svih zaposlenih i da je dosledna primena ovih koeficijenata u skladu sa Uredbom zahtev od koga neće odustati ni u jednoj opštini.

„Ovi zaposleni diskriminisani su u odnosu na druge zaposlene u oblasti obrazovanja koji ne zavise od samovolje lokalne samouprave, u odnosu na zaposlene u drugim opštinama gde su lokalne samouprave imale sluha i priznale ovo pravo, a često i u odnosu na novozaposlene visokoobrazovane koleginice koje se od prvog dana angažuju u skladu sa svojim obrazovanjem. Napominjemo da su pojedini gradovi (Kraljevo, Valjevo…) postigli velike uštede u svojim budžetima neplaćanjem i po petnaest godina unazad gratis usluge za decu, tako da nema potrebe da sebe predstavljaju kao žrtve (da im je potrebna velika količina novca u budžetu)“, ističe se u saopštenju.

Vaspitačice
foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)

Iz sindikata najavljuju da će u narednim nedeljama, u gradovima i opštinama koje ne budu pristale da ispune pomenuti zahtev radikalizovati sindikalne akcije.

„U skladu sa odlukama Predsedništva našeg sindikata, organizovaćemo više talasa javnih protesta na lokalu, počev od 1. decembra, i ući ćemo u proces pripreme štrajka upozorenja“, naveli su iz sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari