Težak položaj predškolskih ustanova na Kosovu i Metohiji, sindikat traži hitnu reakciju države 1Ilustracija Foto: Pixabay/mac231

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije zatražio je hitno rešavanje problema sa kojima se suočavaju predškolske ustanove na Kosovu i Metohiji koje rade u sistemu Republike Srbije, a koji se direktno odražavaju kako na dobrobit više hiljada dece koje pohađaju ove ustanove, tako i na položaj radnika i članova tog sindikata.

U obraćanju predsedniku Srbije, Vladi, Ministarstvu prosvete, kao i predstavništvu Unicefa u Srbiji, iz sindikata upozoravaju da je odluka Prištine da zabrani platni promet u dinarima i da fizički onemogući transport dinara do opština na KiM, dovode do brojnih neželjenih posledica po rad predškolskih ustanova, ali i celog javnog sektora na Kosovu.

„Pitanje koje direktno ugrožava decu jeste nabavka sredstava za rad, a posebno hrane. Predškolske ustanove već se suočavaju sa nedostatkom određenih prehrambenih proizvoda, usled čega su prinuđene da prilagođavaju jelovnike za decu, ali pitanje je dana kada ćemo doći u situaciju opšte nestašice“, navodi se u saopštenju sindikata.

Situacija je, dodaju iz sindikata, posebno pogoršana usled odredbi Zakona o javnim nabavkama koji pokazuje manjkavosti i obija se o glavu radnika, koji ostaju bez pravovremeno nabavljenih sredstava za rad.

U saopštenju je naglašeno da budžeti predškolskih ustanova i dalje raspolažu sredstvima u dinarima kao nacionalnoj valuti Srbije, ali je sve manje dobavljača koje tu valutu žele i mogu da prihvate.

„Tenderi koji su obavezni za nabavku hrane i sredstava za rad već kasne, ali sada je izvesno da se dobavljači sa kojima ustanove sarađuju na njih neće prijaviti, te da će rad ustanova, ali i dobrobit dece, biti direktno ugroženi. Poseban problem za naše članove i sve zaposlene jeste nemogućnost da podignu svoje zarade: od banaka koje na Kosovu rade sa dinarima preostala je samo Poštanska štedionica, koja danas dopušta podizanje samo 5.000 dinara u gotovini po klijentu i to uz više sati čekanja. Pojedini radnici odlučuju se čak i na put van Kosova kako bi podigli svoje plate, ali jasno je da ovo nije dostupno svim radnicima i da nije održivo rešenje“, navodi sindikat.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari