I pored zabrane dinar i dalje sredstvo plaćanja na severu Kosova, do kada nije poznato 1Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Iako je 1. februara stupila na snagu odluka Centralne banke Kosova o zabrani plaćanja u dinarima, odnosno da je jedina dozvoljena valuta u platnom prometu na Kosovu evro sve je ipak, bar zasad, ostalo po starom, s obzirom na to da su vlasti u Prištini donele odluku da se “obezbedi tranzitni period kako bi se građani prilagodili toj promeni”.

U praksi to znači da je na severu Kosova, gde je srpsko življe većinsko, dinar i dalje u upotrebi.

Dokle će to biti tako nije poznato jer vlasti u Prištini nisu precizirale do kada će tranzicioni period trajati i kada će početi da kažnjavaju plaćanje koje se ne obavlja u evrima.

Podsećanja radi, odlukom nadležnih u Prištini, donetom sredinom januara, predviđa se da evro bude jedina dozvoljena valuta na celom Kosovu, dakle i u delovima na severu gde je srpsko stanovništvo u većini, a plaćanje u dinarima je u opticaju.

Njom je naglašeno da je Centralna banka Kosova jedina monetarna vlast koja može da odlučuje o dozvoljenim apoenima valute evra za opticaj na Kosovu.

Što se tiče ostalih valuta u odluci se navodi da one koje nisu evri mogu da se koriste „samo kao dragocenosti za skladištenje u fizičkom obliku“ ili na bankovnim računima u valutama koje nisu evri.

Takođe, druge valute mogu da se koriste i za međunarodno plaćanje ili za devizne aktivnosti.

Kada je u pitanju zamena valuta, na Kosovu se od sada može vršiti isključivo u institucijama koje imaju licencu CBK za obavljanje takvih usluga.

Na ovaj način, vlasti u Prišini su faktički ukinule platni promet u dinarima sa centralnom Srbijom što je naišlo na nezadovoljstvo nadležnih u Beogradu koji su konstatovali da tako nešto predstavlja prepreku za bilo kakav nastavak dijaloga sa vlastima na Kosovu i dovodi u pitanje sve procese ka normalizaciji odnosa.

Izvesno je da će ovakva odluka najviše pogoditi Srbe na severu Kosova, jer će pretvaranje dinara u evre izazvati dodatne troškove.

Povodom toga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da će se srpska strana svim sredstvima boriti da do ukidanja dinara na Kosovu ne dođe.

Nakon što su zemlje Kvinte – Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i SAD, pozvale na suspenziju primene uredbe kako bi se omogućio dovoljno dug period tranzicije, Priština je takvu odluku i donela naglasivši da kaznene mere povezane sa primenom uredbe u početku neće biti primenjivane bez preciziranja kada će biti aktivirane.

Vlada Kosova je tom prilikom pozvala CBK da uspostavi komunikaciju sa Narodnom bankom Srbije “kako bi se pronašao najprikladniji mehanzam koji omogućava nastavak daljeg slanja novca iz donacija iz Srbije za građane Kosova”,

Povodom toga su se oglasili i nadležni u Narodnoj banci Srbije uz komentar da ne može biti reči o dogovoru dve banke, već da se to mora rešavati u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

– U vezi sa najnovijim jednostranim merama Privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji (KiM), kojima se direktno ugrožava egzistencija srpskog stanovništva, kroz sprečavanje unosa i korišćenja srpskog dinara na KiM za obavljanje gotovinskih platnih transakcija, a što praktično znači nemogućnost isplate zarada, penzija, socijalnih davanja i drugih prihoda srpskom stanovništvu u dinarima, NBS će u saradnji sa ostalim državnim institucijama preduzimati sve potrebne mere vodeći računa o interesima građana Srbije i posledicama koje primena uredbe može imati na njihov opstanak – poručili su iz Narodne banke Srbije.

Iskoristivši činjenicu da kosovske vlasti još uvek ne sankcionišu upotrebu dinara država Srbija je nedavno počela sa isplatom plata, penzija i socijalnih davanja stanovništvu na Kosovu unapred, to jest pre roka za februarska davanja, za šta je izdvojeno oko 2,5 milijardi dinara ili oko 25 miliona evra.

Krajem januara se, po ovom pitanju, oglasio i kosovski ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić izjavivši da će problem platnog prometa iz Srbije biti rešen i da nema razloga za strah kod građana. On je rekao da postoji predlog da se licencira kompanija koji bi mogla da radi sa dinarima, ali da u ovom trenutku nema nijedne licencirane kompanije.

Guverner Centralne banke Kosova Ahmet Ismailji je tu mogućnost ocenio kao “adekvatan pristup” naglasivši da bi takva finansijska institucija mogla da obavlja transport dinara za svoje potrebe, ali bi morala da prizna “da je evro zvanična valuta”.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da je za srpsku stranu najbolje da se odluka Prištine o zabrani dinara na Kosovu ukine te se za to i treba zalagati.

– Mislim da bi Beograd zarad toga trebalo da potraži pomoć zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo i da apeluje na njih da one Prištini zabrane upotrebu evra kao valute ako kosovske vlasti ne žele da odustanu od uvođenja evra kao jedine valute. U slučaju da Priština primeni svoju odluku o zabrani korišćenja dinara na Kosovu Beograd tu faktički ne može ništa da uradi kako bi to sprečio. Da kojim slučajem nisu bojkotovani lokalni izbori sad bi Srbi imali većinu u opštinama na severu i odlukama Prištine bi se moglo suprotstaviti građanskim protestima. Ovako, s obzirom da je do bojkota došlo, takav vid reakcije nije moguć – navodi naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari