Povodom puštanja na slobodu iz pritvora u Podgorici Duška Šarića nema potvrde u pravosudnim krugovima u Beogradu da je reč o nagodbi koju je navodno njegov brat, optuženi narko-šef Darko Šarić sklopio prilikom predaje srpskom pravosuđu sredinom marta.


Podgoričke Dnevne novine objavile su da je reč o delu nagodbe koja se čuva kao tajna, ali bez preciznijih detalja. Duško Šarić i Jovica Lončar osuđeni su u decembru prošle godine za pranje oko 19 miliona evra od kokaina. Mlađi Šarić je u pritvoru proveo oko tri godine, i prema medijskim napisima, tokom leta mogao je da dobije uslovni otpust. Pušten je nakon žalbe njegovog advokata Borivoja Đukanovića, koji je odbacio spekulacije da je reč o nagodbi, rekavši da su informacije o tome „potpuno neistinite“ i da predstavljaju „grubu manipulaciju javnosti“.

Darko Šarić je u prvom pojavljivanju pred Specijalnim sudom u Srbiji 24. marta izjavio da neće on i njegov brat sedeti u zatvoru, a „neki“ na visokim položajima.

„Mog brata drže u Crnoj Gori kao taoca, ona presuda (za pranje novca) je smešna. Nema koga neću pozvati da svedoči, neće oni tamo sedeti, a ja i moj brat ovako…“, rekao je Šarić.

On dosad u seriji održanih glavnih pretresa, osim izjašnjavanja o krivici, nije izneo detaljniju odbranu u oba velika procesa koja se vode protiv njega – za šverc kokaina i za pranje tako stečenog novca. Pretres za šverc kokaina nastavlja se 28. aprila. Šarićev advokat Radoslav Baćović najavio je da će njegov branjenik odbranu izneti pošto sud odluči o zahtevu da se iz dokaznog materijala izuzmu snimci prisluškivanih telefonskih razgovora. Sud je 15. aprila odbio taj zahtev.

Tvrdnje zvaničnika

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da se Darko Šarić predao bezuslovno, osim što je tražio da vidi porodicu na podgoričkom aerodromu, gde je transferisan iz neimenovane države Latinske Amerike. Isto je izjavio i crnogorski ministar pravde Duško Marković, a crnogorska policija snimila je na aerodromu Šarićev susret sa majkom i sinom.

Još jedna istraga

Prethodnih dana objavljeno je i da će Darko Šarić biti saslušan u Specijalnom sudu u istrazi povodom navodnog fiktivnog ugovora za pozajmicu za kupovinu kuće na Tatarskom brdu. Ovu istragu vodi istražni sudija, a ne specijalni tužilac, zato što je, kako je objašnjeno medijima, pokrenuta pre uvođenja tužilačke istrage. Sumnja se da je Rodoljub Radulović, zvani Miša Banana, fiktivno pozajmio Šariću 1,8 miliona evra, za kupovinu kuće na Tatarskom brdu u Novom Sadu, a da je novac stečen švercom droge.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari