Nemački ministar zdravlja pozvao na dobrovoljno nošenje maski u zatvorenim prostorima 1Foto: Isaac Quesada

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah pozvao je građane i posetioce da nose maske unutra da bi zaštitili sebe i druge od korona virusa, ali je priznao da sadašnji podaci ne opravdavaju uvođenje obaveznog nošenja maski.

Obavezno nošenje maske u zatvorenim prostorima je uglavnom ukinuto širom Nemačke proletos, a ostalo je kao zahtev za bolnice i domove za stare.

Slobodna demokratska stranka, koja je deo vladajuće koalicije, posebno je glasno tražila ukidanje kovid mera.

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah, epidemiolog po struci, rekao je da Nemačka beleži očekivani porast broja slučajeva u „letnjem talasu“. Nemačka je nedavno prijavila između 50 i 130 smrtnih slučajeva vezano za korona virus na dan, prema zvaničnim podacima.

„Pozivam one koji hoće da zaštite sebe i druge da nose maske unutra“, rekao je Latuerbah, član Socijaldemokratske stranke, novinarima u Berlinu, navodeći da bi broj slučajeva zaraze mogao da raste narednih meseci.

„Dobrovoljno nošenje maske treba da postane normalna stvar unutra“, rekao je on.

Dominantni soj virusa koji cirkuliše u Nemačkoj je relativno blag i mnogi stanovnici su vakcinisani, ili su se oporavili od kovida-19, što znači da za njih ima manje opasnosti da će bolest biti teška, rekao je ministar i dodao da „nema razloga za paniku“.

Lauterbah je rekao da vlada radi na dobijanju širokog spektra vakcina za jesen koje će odgovoriti na glavne sojeve virusa. Građani koji su u rizičnoj kategoriji ili koji hoće da izbegnu da dovedu druge u opasnost treba da razmisle o dobijanju druge buster doze, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.