Evropska ekonomska kriza dotaći će sledeće godine i Nemačku, ali, zahvaljujući „dobrim temeljima nemačke privrede ona će tu fazu slabosti proći bez velikih šteta, naročito na tržištu rada“, rekao je juče guverner Bundesbanke Jens Vajdman na prezentaciji polugodišnjeg konjukturnog izveštaja te institucije u kome su snižene prognoze za rast Nemačke u sledećoj godini. U junu mesecu Bundesbanka je prognozirala rast nemačke privrede u 2013. od 1,6 odsto, a sada više ne očekuje veći rast od 0,4 odsto. Snižena je prognoza nemačkih monetarista i za ovu godinu sa jedan odsto na 0,7 odsto.


Svoje prognoze za sledeću godinu o rastu od jedan odsto drži se još samo nemačka vlada, dok su prestižni nemački ekonomski instituti taj rast već spustili ispod jedinice na 0,8 odsto – i za ovu i za sledeću godinu.

I pored potpuno relaksirane monetarne politike Evropske centralne banke, inflacija u Nemačkoj pada, pa će, prema prognozi Bundesbanke, sa sadašnjih 2,1 odsto pasti na 1,5 odsto sledeće godine. Cilj Evropske centralne banke je dva odsto.

Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj sledeće godine će porasti na 7,2 odsto, pa se stabilizovati na 7,0 odsto, rekao je Vajdman, ali razloga za zabrinutost na tržištu rada nema, pre svega zahvaljujući nemačkom izumu u skraćenom radnom vremenu odnosno podeli jednog radnog mesta na dva zaposlena. Osim što je ključna zemlja Evropske unije i evro zone, Nemačka je i glavni spoljnotrgovinski partner Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari