Gradsko veće Leskovca nije zadovoljno radom pojedinih uprava i javnih preduzeća, jer je uočeno da su sredstva dobijena iz budžeta trošili nenamenski. Ta ocena nastala je redovnom, ali i vanrednom kontrolom budžetske inspekcije. U Direkciji za urbanizam i izgradnju lane je nenamenski potrošeno čak 90 miliona dinara, a u Fondu za razvoj i Fondu za podsticaj razvoja poljoprivrede mimo utvrđenog plana su utrošena tri, odnosno dva miliona dinara. Zasad Gradsko veće nije imenovalo ,,listu odgovornih’’, ali iz ovdašnje opozicije kažu da će njihova imena biti obelodanjena kada bude promenjena lokalna vlast.

Gradsko veće je, inače, bez većih polemika usvojilo izveštaje o radu svih javnih i javno komunalnih preduzeća čiji se rad delimično ili u celini finansira iz budžetskih prihoda. Neki direktori ovih preduzeća su izrazili bojazan za opstanak kolektiva na čijem su čelu, navodeći za to i neke argumente. U Direkciji za urbanizam i izgradnju su bukvalno pred kolapsom, objašnjava Staniša Ristić, jer je žiro-račun mesecima u blokadi. Posebno je teško stanje u Parking servisu. Umesto da donosi značajne prihode lokalnoj samoupravi to javno preduzeće je postalo najveći problem. Dragoslav Prokić, direktor Parking servisa, smatra da je stanje toliko dramatično da preti potpuna obustava rada.

– Telefoni su nam isključeni, a za specijalno vozilo ,,pauk’’ nema para za kupovinu goriva, dok se radnicima duguju višemesečne zarade – precizira Prokić.

Inače, za ovu godinu budžet lokalne samouprave iznosi 2,3 milijarde dinara što je za oko 500 miliona više nego lane. U ovom trenutku, prema grubim računicama, lokalna samouprava korisnicima budžetskih sredstava duguje najmanje milijardu dinara.

Inače, prema zacrtanoj raspodeli para (kojih trenutno nema), više od 532 miliona bi trebalo da bude usmereno za potrebe gradske uprave.

 

Zdravstvu samo 30 miliona dinara

Ovdašnjem zdravstvu namenjeno je iz budžeta 30, osnovnom i srednjem obrazovanju više od 174 miliona dinara, a za socijalna davanja trebalo bi da bude utrošeno 37 miliona. Fond za razvoj grada dobio bi 100, Fond za podsticaj razvoja poljoprivrede 41, dok bi Garancijski fond mogao da očekuje 16,5 miliona, a u Fond za stipendiranje i nagrade trebalo bi da se slije šest miliona dinara. Turistička organizacija može da računa sa 15 miliona budžetskih prihoda, a za potrebe kulture izdvojiće se svaki deseti deo ,,opštinskog kolača’’, ali je zanimljivo da će oko 90 odsto tih para biti utrošene za plate, dok je za rad sportskih udruženja planirano 96 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari