Neobezbeđena grejna tela najčešći uzrok požara: Od početka godine više od 1.300 intervencija vatrogasaca 1Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Da bi se požari u ovom periodu godine predupredili potrebno je da se pripremimo za grejnu sezonu, sklonimo grejna tela i kablove sa zapaljivih površina i ne ostavljamo uključene uređaje koji nam nisu neophodni, rekao je za RTS načelnik u odeljenju Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije Milorad Spasojević.

Od početka godine vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a intervenisale su na preko 1.300 požara, od kojih je 755 bilo na građevinskim objektima. Tom prilikom 105 lica je evakuisano i spaseno.

Neobezbeđena grejna tela najčešći uzrok požara: Od početka godine više od 1.300 intervencija vatrogasaca 2
Foto: RTS/printscreen

„Nalazimo se u delu godine kada je grejna sezona, i alarm je upaljen već u oktobru, od kada se povećava i broj intervencija. Poslednjih nekoliko dana imali smo nekoliko velikih požara, i na stambenim i na poslovnim objektima gde je boravio veći broj ljudi, ali ukupan broj požara je veći za 10 posto u odnosu na prethodni period“, rekao je za RTS načelnik u odeljenju Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije Milorad Spasojević.

U ovim intervencijama na sreću niko nije stradao, a veći broj ljudi je evakuisan.

„Prva reakcija je ključna, na Čigoti je evakuisano 114 lica, a u somborskoj banji preko 70. Svi oni su evakuisani od strane zaposlenih, i mi smo po dolasku mogli da se fokusiramo samo na gašenje objekata“, istakao je Spasojević.

Kada je reč o uzrocima požara načelnik u odeljenju Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a kaže da je u većini slučajeva odgovoran čovek.

„Mi od oktobra apelujemo na sugrađane da se pripreme za grejnu sezonu, da se grejna tela postave na negorive površine, da se kablovi sklone sa tepiha i sa nameštaja, i da isključujemo sve što nam nije neophodno kada izlazimo iz stana“, rekao je Spasojević.

Materijalna šteta u požarima koji su poslednjih dana izbili je velika, ali je najbitnije da nije bilo žrtava. Puno reči je bilo i o zagađenju.

„Svaki požar donosi zagađenje vazduha, velike koncentracije dima i toksičnih čestica“, rekao je načelnik u odeljenju Uprave za vatrogasno – spasilačke jedinice MUP-a Srbije Milorad Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari