Neobična pljačka jednog crnogorskog podnarednika pre jednog veka 1Foto: Radenko Topalović

Dnevni list Vreme, na današnji dan, pre jednog veka pisao je o neobičnoj pljački jednog crnogorskog podnarednika.

Kako list Vreme navodi, Đura Đukanović, crnogoski podnarednik 28. pešadije, u Velesu gde je i bio njegov garnizon izlazeći iz kasarne naoružan napravio je zasedu na putu Veles-Štip.

Kada su na put naišli seljaci, on ih je napao i zapretio im puškom da mu daju sve što imaju, uz pretnju da će ih u protivnom ubiti.

Nakon što je opljačkao sve seljake koji su se tu našli, podnarednik im je rekao da idu kući i da nikome ne govore o tome što se desilo, inače će im se grozno osvetiti.

Neobična pljačka jednog crnogorskog podnarednika pre jednog veka 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Nakon toga, opljačkao je još jednog čoveka, tako što mu je stavio bajonet pod grlo i ukrao mu 8.200 dinara.

I pored pretnje podnarednika, seljaci su ovaj slučaj prijavili vlastima i za njim je podignuta poternica.

Pisar Uglješa Tomić, koji je prethodno bio poznat po jednom sličnom slučaju, uhvatio je podnarednika i sproveo u zatvor.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari