Srbiji je neophodan poverenik za zaštitu od diskriminacije koji bi imao šira ovlašćenja od ombudsmana, apelovao je juče Saša Gajin, član Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije.

Na tribini o primeni Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, Gajin je rekao da je neophodno da ovakav poverenik može da zaštiti građane ne samo od nepravilnog postupanja državnih i lokalnih organa, već i od diskriminacije od poslodavaca i fizičkih lica. Prema njegovim rečima, poverenik bi trebalo da ima pravo da podnosi sudske tužbe protiv organa i osoba koje se diskriminatorski ponašaju. Jelena Kotević, rukovodilac normativnog odseka Ministarstva za rad, kazala je da u Srbiji živi oko 800.000 osoba sa invaliditetom, kojima su najveći problemi fizički nepristupačno okruženje, kao i socijalne i psihološke prepreke.

– Jako puno još treba da se radi da bismo došli do društva sa jednakim mogućnostima za sve građane. Ipak, situacija je znatno bolja nego pre šest godina, jer je veliki broj opština, zdravstvenih ustanova, poštanskih filijala ili banaka obezbedio pristupačnost svojih objekata osobama sa invaliditetom – rekla je Kotević.

Prema rezultatima ovogodišnjeg istraživanja Koalicije protiv diskriminacije, većina institucija lokalne samouprave, obrazovanja, pravosuđa kulture i socijalne i zdravstvene zaštite u Nišu „uklonila je fizičke prepreke za ulazak u objekte, ali nije omogućila kretanje osoba sa invaliditetom unutar tih objekata“.

Koordinator niškog Centra za ljudska prava Dragan Đorđević kazao je da lift za kretanje osoba u invalidskim kolicima postoji samo u zajedničkoj zgradi Pravnog i Ekonomskog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari