Najava da bi s proleća naredne godine na području tri opštine juga Srbije mogao da bude održan vanredni popis stanovništva, mogla bi da bude realizovana ukoliko se ispune uslovi koje postavljaju albanski politički lideri.

– Mi spadamo u red opština sa najmlađom populacijom na celoj teritoriji države i ne vidim nikakav strah od vlasti u Beogradu da se popis ne održi po pravilima EU i uz prisustvo međunarodne zajednice – ocenjuje Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo.

Za predsednika SO Bujanovac Jonuza Muslijua problem je u tome što bi pre popisa na teritoriju ovih opština morali da se vrate oni Albanci koji su napustili svoje domove u vreme međuetničkih sukoba tokom 2000. godine.

– Popisom treba da budu obuhvaćeni i oni Albanci koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu i da oni prethodno budu uvedeni i u matične knjige i da dobiju lične karte – navodi Musliju.

Predstavnici srpske nacionalne zajednice podsećaju da oni već tri godine traže održavanje vanrednog popisa stanovništva kako bi se utvrdio pravi broj onih koji žive na ovom području.

– Mislim da je to važno za sve koji živimo na ovim prostorima, jer će to uticati i na sve segmente u funkcionisanju lokalnih samouprava, od raspodele budžetskih sredstava do međuetničkih odnosa u svim delovima institucija – navodi Stojanče Arsić, jedan od funkcionera Srpske političke koalicije, koja participira u multietničkoj vlasti u Bujanovcu.

Prethodni popis iz 2011. godine Albanci su bojkotovali iznoseći i danas primedbe da su formulari bili na srpskom jeziku, kao i da je bilo niz proceduralnih problema. Srpska strana pak ne priznaje popis iz 2002. godine, nakon čega su bili održani i prvi vanredni višestranački lokalni izbori.

Obe strane su saglasne da bi popis trebalo da bude održan uz poštovanje evropskih standarda, o čemu će tek uslediti pripremni razgovori između predstavnika albanskih lokalnih struktura sa predstavnicima Koordinacionog tela i nadležnog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari