U Srbiji studira oko 300 osoba sa hendikepom, a najveći problemi sa kojima se oni suočavaju su arhitektonske barijere, odnosno neadekvatni prilazi zgradama fakulteta, neprilagođeni prilazi slušaonicama i pojedinim prostorijama na univerzitetima, kao i nedostupnost literature za osobe oštećenog sluha i vida, istaknuto je juče na konferenciji za novinare Udruženja studenata sa hendikepom.


Na skupu su predstavljeni rezultati istraživanja o stavovima koje imaju studenti u Srbiji prema kolegama sa hendikepom. Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta „Inkluzijada generacija 2101“, koji je podržalo Ministarstvo prosvete i nauke. Anketiranje akademaca realizovano je sredinom godine u studentskim domovima u Beogradu, Nišu i Kragujevcu i obuhvatilo je 640 studenata.

Milan Janković, koordinator projekta, istakao je da postojanje socijalne distance prema studentima sa hendikepom u akademskom i svakodnevnom životu za posledicu ima to što manje od jedan odsto članova u studentskim organizacijama čine osobe sa hendikepom.

– Od 10.000 volontera koliko je učestvovalo na Univerzijadi u Beogradu, koja je održana 2009. godine, samo 0,07 odsto od svih volontera bili su studenti sa hendikepom. Takođe, prilikom planiranja studentskih sportskih i kulturno-zabavnih manifestacija ne predviđa se učešće studenata sa hendikepom kao aktivnih učesnika, već kao pasivnih posmatrača, naglasio je Janković. On je dodao da su studenti u Srbiji uzdržani prema osobama sa hendikepom, a 40,5 odsto ispitanih akademaca ne bi primilo krv od hendikepirane osobe, dok 67 odsto njih ne bi prihvatilo osobu sa hendikepom kao emotivnog partnera.

Prema njegovim rečima, na pitanje u kojim oblastima se osobe sa hendikepom suočavaju sa diskriminacijom, 76 odsto ispitanika je odgovorilo da je to oblast zapošljavanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari