Iako je jug Srbije, od Leskovca do Crne Trave, Vlasotinca, Bojnika, Lebana i Medveđe, jedno od najzaostalijih područja Republike, većina čelnika ovih opština nada se da će, i pored brojnih nevolja, 2009. godina biti uspešna za lokalne samouprave.

U Bojniku, ekstremno nerazvijenoj sredini, protekle godine promenjene su tri garniture u lokalnoj samoupravi. To i nije neka novost, jer su raskoli u ovom kraju decenijsko obeležje. Novi predsednik bojničke opštine Nebojša Nenadović, koji je na toj dužnosti tek nekoliko nedelja, smatra da je osnovno obeležje ovoga kraja nedostatak investicija, a lanjski budžet koji je trebalo da bude 130 miliona, popunjen je sa oko 80 odsto, pa su aktuelna dugovanja oko 30 miliona dinara.

– Za ovu godinu planiran je budžet u iznosu od 200 miliona dinara, ali to nije realno ostvariti. Gradnja kanalizacione i vodovodne mreže biće jedan od prioriteta lokalne vlasti – poruka je predsednika Nenadovića.

Za vlasotinačkog predsednika Boška Stančića, prošla godina bila je uspešna. Nova lokalna vlast, koja odlučuje o trošenju para, svojim najvećim uspehom smatra okončanje gradnje deonice magistralnog puta od grada do autoputa u šta je investirano dva miliona evra. U vreme opšte krize i masovnog otpuštanja radnika, optimistički zvuči ocena predsednika Stančića da u nekoliko narednih godina u gradu na Vlasini, gde je na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja oko 5.000 lica, neće biti nezaposlenih.

– Prioritet je vodosnabdevanje i zato moramo učiniti sve da zaštitimo reku Vlasinu, koja je simbol ovoga kraja – veli Stančić.

Jedini doktor nauka na čelu lokalne samouprave, lebanski predsednik Mića Stanković, profesor matematike na Niškom univerzitetu, smatra da je načinjen izvestan pomak i da se zato prošla godina u Lebanu može oceniti ka relativno uspešna.

– Uradili smo mnogo projekata, a njihovu realizaciju očekujemo ove godine – veli Stanković, uz nadu da će proraditi neki od pogona koji su godinama zatvoreni.

Predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković, kome su građani poverili četvrti mandat, ocenjuje da u ovoj višenacionalnoj sredini, zbog objektivnih okolnosti, minulog leta nisu u dovoljnoj meri iskorišćena podsticajna sredstva.

– Nadam se da će nam iz NIP-a pristići 80 miliona dinara odobrenih sredstava. Planiramo da gradimo biznis inkubator, crpnu stanicu za filtriranje vode i fekalnu kanalizaciju u Medveđi i Sijarinskoj Banji – predviđa Drašković.

U najmanjoj opštini juga Srbije, Crnoj Travi, gde živi manje od tri hiljade stanovnika, od 15 programa podnetih NIP-u, kako ističe predsednik opštine Slavoljub Blagojević, odobrena su samo tri, a praktično realizovana dva, a to su rekonstrukcija regionalnog puta od Kalne do Preslapa u dužini od dva kilometra i rekonstrukcija vodovodne mreže u Crnoj Travi. U ove objekte uloženo je 36,5 miliona dinara. U Crnoj Travi, što je posebno zanimljivo, uz pomoćstranih investitora, planiraju da sagrade nekoliko malih elektrana u šta će investirati deset miliona evra i to će u poslednjim decenijama biti najveća ulaganja u razvoj ovoga kraja.

– Nadamo se da će ove godine biti realizovan treći odobreni projekat iz Nacionalnog investicionog plana, rekonstrukcija vodovoda u Kalni, a naš prioritet će biti otvaranje novih radnih mesta i zaustavljanje iseljavanja! – kaže Slavoljub Blagojević.

Dr Goran Cvetanović, jedini gradonačelnik na području Jablaničkog okruga, poručuje da valja zaboraviti partijske, verske i nacionalne razlike.

 

Izgubljena godina

Slobodan Kocić, načelnik Jablaničkog upravnog okruga, smatra da je minula godina bila izgubljena za celi Jablanički okrug, a posebno za Leskovac.

– Na delu je bila prisutna antipolitika koja se ogleda u izgubljenim projektima, rasipništvu, masovnom zapošljavanju u javnom sektoru i izostanku bilo kakve komunikacije lokalne samouporave sa Vladom Srbije – ocenjuje Kocić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari