Netačno da ne podstičemo naučnike da ostanu u zemlji 1Foto: Pixabay/luvqs

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najoštrije je demantovalo tvrdnje Sindikata nauke da nema socijalnog dijaloga i da ne podstiču naučnike da ostanu u zemlji.

U saopštenju koje je usledilo kao reakcija na navode predstavnika ovog sndikata iznetih na jučerašnjem protestu ispred Vlade Srbije, Ministarstvo tvrdi da prosek plate istraživača u zavisnosti od istraživačkog, odnosno naučnog zvanja i godina na osnovu kojih se izračunava minuli rad, iznosi od 70.000 i 110.000 dinara neto.

Zanimljivo je da Ministarstvo nije reagovalo na tvrdnje sindikata obrazovanja, koji su takođe na jučerašnjem protestu ukazali da ih ne uvažavaju kao socijalne partnere.

„Ministarstvo je prethodnih godina u cilju stavranja podsticajnog okruženja za naučna istraživanja reformisalo sistem finansiranja nauke i povećalo ulaganja u razvoj naučne infrastrukture. U odnosu na period od pre 10 godina ulaganja u nauku su veća za 80 odsto, sredstva ulagana u razvoj infrastrukture veća su tri puta, a primanja naučnika veća su za 35 odsto“, navodi se u saopšenju.

Dodaje se da je „svaki propis, svaki dokument javne politike pripremljen i svaka reformska promena u oblasti obrazovanja i nauke sprovedena u saradnji i uz konsultacije sa sindikatima“.

„Sistem finansiranja nauke promenjen je i uređen tako da bude izvestan u i pogledu egzistencije naučnika i u pogledu finansiranja njihovog naučno-istraživačkog rada. Upravo Sindikat zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije bio je jedan od inicijatora ove promene koju je sprovelo Ministarstvo i koja je omogućila da instituti budu indirektni korisnici budžeta, čime su se obezbedili uslovi za stabilan rad instituta i istraživača, a da se projektno finansiranje istraživanja odvija preko posebnog fonda – Fonda za nauku“, piše u saopštenju.

Navodi se i da su predstavnici sindikata bili uključeni u izradu važećeg Zakona o nauci i istraživanjima, te da je u postupku javne rasprave usvojena većina njihovih  predloga.

„Sindikat je uključen i u pripremu Programa institucionalnog finansiranja instituta, a predlog ovog propisa upućen je Ministarstvu finansija. U saradnji sa sindikatom pripremljen je predlog kataloga radnih mesta u nauci. Upravo je sindikat predložio opise zanimanja za istraživačka, naučna i stručna zvanja u Katalogu. Ovaj dokument je upućen u dalju proceduru ministarstvu koje je ovlašćeno da predlaže Uredbu o katalogu radnih mesta“, navode iz Ministarstva.

Oni odbacuju tvrdnje da Ministarstvo ne podstiče naučnike da ostanu u zemlji i bave se naučno istraživačkim radom.

„Od 2018. godine Ministarstvo finansira plate 1.657 mladih istraživača i njihovo uključivanje u naučno-istraživački rad. Pored toga, stpendije za doktorande su znatno povećane i danas iznose 50.000 dinara mesečno. Pored ulaganja u infrastrukturu, obezbeđivanja stabilnog finansiranja naučnoistraživačkih organizacija i naučnih istraživanja, Ministarstvo na godišenjem nivou izdvoji oko 817 miliona dinara za  posebne programe kojima stipendira mlade i nadarene naučnike za naučnoistraživački rad, finansira učešće istraživača na naučnim skupovima u inostranstvu, postdoktorsko usavršavanje istraživača, nabavku naučne i stručne literature iz inostranstva, pristup elektronskim naučnim i stručnim bazama podataka, izdavanje naučnih publikacija i održavanje skupova“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari