Predstavnici sindikata: Nema socijalnog dijaloga, ne postojimo za premijerku i ministra 1Foto: V. Andrić

Predstavnici sindikata obrazovanja, kulture, uprave i nauke ukazali su da u Srbiji nema socijalnog dijaloga i da su za predsednicu Vlade i ministra finansija nevidljivi. 

Valentina Ilić koja je na čelu Sindikata obrazovanja Srbije, rekla je da du zaposleni u obrazovanju tržili pravedne platne razrede, ali da je njihovo uvođenje odloženo do 1. januara 2023.

Zbog toga prosveta traži povećanje plata za 15 odsto, jer je minimalna cena rada povećana za 9,4 odsto.

Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke, rekla je da su državi puna usta nauke i naučnika samo pred izbore i da se vlast hvali otvaranjem naučno-tehnoloških parkova, ali da u njima neće imati ko da radi pošto ljudi odlaze iz zemlje.

Jovović je rekla da nauku boli sve što i druge sektore, ali da su naučnici u još goroj situaciji jer nemaju ni katalog zanimanja.

Ona je navela da naučni radnik prima oko 60.000 dinara, a da plate četvrte po visini u javnom sektoru o kojima se govori u javnosti, prima tek deset odsto zaposlenih.

Predsednica Sindikata kulture Dragana Đorđevic je kazala da je prosečna plata u toj delatnosti 47.893 dinara, a da su „svima usta puna kulture“.

Na loš materijalni položaj zaposlenih u lokalnim samoupravama sa srednjom školom ukazao je Dalibor Rakić, iz kruševačkog ogranka Sindikata uprave, precizirajući da ovi radnici primaju mesečno oko 35.000 dinara.

Na protestu ispred zgrade Vlade su pročitani zahtevi, a učesnici protesta su najavili da će ih idući put biti mnogo više.

Četiri zahteva koja su potpisali Sindikat uprave Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat kulture Srbije i Sindikat zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije u cilju poboljšanja materijalno-socijalnog položaja zaposlenih od Vlade glase:

  • uspostavljanje socijalnog dijaloga poslodavca sa sindikatima
  • povećanje zarada za 15 odsto od januara 2022. godine
  • isplatu toplog obroka i regresa za sve zaposlene u javnom sektoru
  • isplatu svih naknada predviđenih posebnim kolektivnim ugovorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari