Nevladine organizacije iz Novog Pazara traže zaštitu romske dece 1Foto: N. Kočović

Grupa nevladinih organizacija iz Novog Pazara ocenila je danas da su romska deca u ovom gradu žrtve zlostavljanja i zanemarivanja, a potencijalno i trgovine ljudima zbog zloupotrebe u svrhu prosjačenja i ekonomske eksploatacije.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar “Damad” i “Urban in” istakli su da je težak položaj romske dece posledica i neadekvatnog odgovora društva i nadležnih institucija, kao i da su ona za njih često potpuno nevidljiva.

One su podsetile da nekoliko romskih mališana mesecima, “bez redovnog obroka, adekvatne odeće i obuće, boravi i spava na betonu u prolazu Nove lučne zgrade”.

“Ova deca žive u nehumanim uslovima, ugroženo im je pravo na bezbedan i dostojanstven život, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, često su izložena omalovažavanju, vređanju i diskriminaciji”, navodi se u saopštenju.

Te nevladine organizacije apelovale su na lokalne i republičke institucije da neodložno reše ovaj problem, kao i da odgovorno, efikasno i sistemski kontinuirano rade na zaštiti prava i unapređenju položaja romske zajednice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari