Nezaposleni doktor nauka iz Zaječara tvrdi da bez saglasnosti vlasti ne može da se zaposli, Boško Ničić to demantuje 1Foto: M.S./Danas

Na birou rada u Zaječaru nalaze se dvojica doktora nauka. Jedan od njih je Miodrag Velojić (59), diplomirani geograf, koji je kasnije doktorirao na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu, ali već desetak godina je bez stalnog zaposlenja.

On za Danas kaže da posao čeka skoro 15 godina. Tu i tamo radio je kao zamena u osnovnim školama kao nastavnik geografije i predavao je nekoliko semestara na Fakultetu za sport u Beogradu.

Do sada je napisao 17 knjiga, učestvovao u mnogim projektima, ali za njega u gradu na Timoku nema posla, a kako on kaže, ne zna ni da li će ga biti.

“Nemoguće je zaposliti se u Zaječaru. Znamo svi kako se zapošljavanja vrše u ustanovama kulture. Pogledajte koliko ima radnika u Istorijskom arhivu, biblioteci ili muzeju. Ne možete se zaposliti bez saglasnosti opštinske vlasti”, ističe Velojić.

Posle Zaječara radio je u Negotinu, ali od kad se vratio u Zaječar, 2008. godine, nije bilo posla za njega. Svuda su mu vrata bila zatvorena.

“Preko Istorijskog arhiva smo radili projekte Ministarstva poslednjih sedam, osam godina koje sam ja recenzirao i potpisivao. Projekti, čiji sam bio autor, su velikii donosili su novac Zaječaru. Novac dolazi u gradsku kasu i posle se na kašičicu ili već po zasluzi prenosi direktorima, odnosno ustanovama kulture”, objašnjava sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima ranijih godina je imao sukobe sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem i javno kaže da je prvi čovek koji je eliminisan u Zaječaru.

“Kulturno prosvetna zajednica je ustanova koja je godinama funkcionisala ali im je smetala i morali su da naprave Centar za kulturu da bi podobne ljude stavili na funkcijama i zato za školovane ljude u Zaječaru nema mesta”, ističe Velojić.

On kaže da kada je iz društvenih organizacija koje se bave sportom, planinarenjem  ili nekim drugim aktivnostima vezanim za prirodu, prešao da radi u kulturi, video je da svaki Zaječarac ima svoje viđenje kulture i svako se u nju razume i svakome po nešto smeta.

Naš sagovornik ističe da priprema knjigu “Stanovništvo Stare planine” koja je zbog pandemije doživela neke promene, tako da se peta knjiga štampa, a šesta je već promovisana.

“Uvek ima tema za pisanje kao što moje kolege sa fakulteta vole da se šale: “Ako nemate temu pitajte Velojića”. Istočna Srbija je prebogata ne samo prirodnim, istorijskim ili demografskim karakteristikama već ima puno tema za pisanje”, objašnjava on.

Kako on ističe za Danasa u planu je još nekoliko knjiga, a trenutno radi samo na tri.

“Pre desetak  godina pokrenuli smo ediciju “Naselja Stare planine” i osma knjiga u toj ediciji biće uskoro objavljena. To su 99 sela od Zaječara do Dimitrovgrada na Staroj planini”, navodi Velojić.

Posle toliko godina nije optimista da će naći stalni posao. Kako on kaže, poziva i obećanja ima, ali ništa konkretno.

“Predstavljen sam kao predavač na velikom naučnom skupu koji će biti održan u septembru u Zaječaru. Recenzent sam u nekim časopisima u Americi i može da se kaže da sam u toku sa svetskim dešavanjima“, kaže naš sagovornik.

Njegove knjige su štampane u Bugarskoj i u Grčkoj, a u Zaječaru samo pojedine knjige, iako je postavio osnove za pisanje knjiga o stanovništvu ovog kraja, o razvoju naselja, o prvim pričama i na tome se stalo.

“Pitanje je da li će se pokrenuti neki projekti, a verovatno hoće ako nekome bude odgovaralo da se obezbede neka sredstva za neke druge aktivnosti pa preko ovog projekta da se dođe do para”, dodaje Velojić.

Nezaposleni doktor nauka iz Zaječara tvrdi da bez saglasnosti vlasti ne može da se zaposli, Boško Ničić to demantuje 2
Boško Ničić Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Sa druge strane, gradonačelnik zaječara Boško Ničić poručio je dopisniku Danasa i potpisniku ovog teksta „da mu je potpuno, iz našeg dosadašnjeg rada, jasno da tendenciozna pitanja koja godinama postavljamo, jedini cilj imaju deskreditaciju gradske vlasti“.

„Naravno da je to vaše pravo i ja vam ga niti mogu, niti želim, oduzeti. Problem jeste što vi, bilo šta da odgovorim na ove nebulozne navode i poluistine, obljavljujete ono što treba da potkrepi priču o zlim vlastodršcima Zaječara“, navodi Ničić.

On ističe da sa navedenom osobom, ne da nije imao sukoba ni kontakata, već ga jedva i poznaje i to iz perioda kada je bio aktivista SSO,“znači pre više od 30 godina“.

„Nemam pojma ko ga je, iz koje vlasti, gde i kada, kako vi ili on kaže, „eliminisao“. Za nekoga ko je doktor turizmologije, sposoban, radan i odgovoran, postoje sigurno poslovi, a isti ne moraju biti samo u javnom sektoru gde su zarade poprilično niske, već i privatnom. I ptice na grani znaju da „vlast“, kako vi kažete, nema apsolutno nikakav uticaj na zapošljavanje u ovom sektoru kao i da postoje, strogo propisana, pravila za zapošljavanje u javnom sektoru“, kaže gradonačelnik Zaječara.

Prema njegovim rečima, „voleo bih da mi dovedete ili navedete jednog preduzetnika kojem je vlast u Zaječaru sugerisala, a kamoli naredila, koga će zaposliti, a koga ne.

„To što pojedinci misle da im je diploma ili titula doktora dovoljna preporuka za posao koji oni misle da treba i mogu da rade, nije problem vlasti već njihovog poimanja društva u kojem živimo. Pomenutom gospodinu želim da što pre, shodno svojim sposobnostima, preko institucija zaduženih za zapošljavanje, pronađe odgovarajući posao“, poručio je Ničić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari