Nije isključeno da se popis neće sutra završiti: Šta da radite ako niste popisani i dobili obaveštenje? 1Foto: pixabay/ DCG_MAK

Do subote popisano je oko 6,2 miliona građana a iz Republičkog zavoda za statistiku navode da očekuju da se popis završi u roku. Ipak, dodaju da poučeni iskustvom iz 2011. ne mogu isključiti da se popis za par dana i produži u najvećim gradovima. Građani koji nisu do sada popisani mogu se javiti RZS-u i dogovoriti detalje o popisivanju.

Snežana Lakčević, pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku, načelnica Odeljenja za popis, kaže da je tokom 29 dana popisa popisano oko 6,2 milliona građana.

– Popisano je i više od 3,35 milliona stanova i oko 2,4 milliona domaćinstava. Ovom tempom popis završavamo u planiranom roku. Međutim, polazeći od iskustva iz Popisa 2011. ne isključujemo mogućnost, ukoliko bude potrebno, da popis produžimo. Naime, 2011. godine pretposlednjeg i poslednjeg dana popisa javio nam se veliki broj građana tvrdeći da nisu popisani. Zbog toga smo popis 2011. produžili za pet dana, ali samo u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu – navodi Lakčević za Danas.

Popis 2011. godine trajao je inače kraće – od 1. do 15. oktobra, a potom je bio i produžen do 20. oktobra.

Građani koji nisu popisani na ovogodišnjem popisu mogu da se jave kol centru RZS-a na broj 080 0444 005 (od 8 do 20h) i zakažu tako razgovor sa popisivačem.

Iako se popis primarno obavlja tako što popisivač obilazi fizički domaćinstvo, u slučaju bolesti i drugih nepredviđenih okolnosti moguće je zakazati i obaviti popis telefonskim putem.

Učešće u popisu je obavezno a prema zakonu kazne za odbijanje učešća su od 20,000 do 50,000 dinara. Predstavnici RZS-a ranije su naglašavali da građani ne treba da učestvuju u popisu iz straha od kazni već da bi svi zajedno doprineli dobijanju jedne celovite slike o stanovništvu koja će se koristiti narednih deset godina prilikom izrade ključnih razvojnih dokumenata zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari