U vremenu sve više siromašnih i obespravljenih u Šapcu prema obećanju gradonačelnika Nebojše Zelenovića niko neće biti zaboravljen, svako će moći da se leči i niko neće biti gladan. To je zadatak svih gradskih službi da na najbolji način pruže odgovarajuću zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Preduslov za to bilo je potpisivanje Protokola o međusektorskoj saradnji koji su potpisali predstavnici Gradske uprave, Opšte bolnice, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad i „Karitasa“ Šabac.


Protokol obuhvata unutrašnju i spoljašnju mrežu podrške jer je do sada bilo primera nedovoljne koordinacije. Često na terenu dešava se da se korisnici usluga zdravstvene zaštite preklapaju sa korisnicima usluga socijalne zaštite, ali se sada očekuje brža, bolja i kvalitetnija briga o ugroženima. Direktor Centra za socijalni rad u Šapcu Milan Vasić kaže da ovim protokolom može se videti konkretna ušteda novca koja se ostvaruje kod pacijenta koji je socijalno i zdravstveno zbrinut u svojoj kući umesto u bolnici ili bilo kojoj ustanovi. To je deo evropske prakse i primer deinstitucionalizacije.

Načelnik psihijatrije u Šabačkoj bolnici dr Boris Jovanović ističe viši nivo brige za pacijenta. Naši zajednički korisnici, osobe sa mentalnim smetnjama koje prođu bolničko lečenje mogu biti upućene i dnevni boravak za osobe sa mentalnim smetnjama, gde dobijaju socijalnu podršku, gde se radno angažuju, imaju socijalnu komunikaciju, jedan nov tretman koji je neophodan da bi se vratili u funkciju.

Posebno značajno je angažovanje Doma zdravlja gde radi 133 doktora medicine, a na seoskom području usluge pruža dvadesetak ambulanti. Grad Šabac, iako to nije u njegovoj nadležnosti, zaposlio je i plaća 18 lekara i 16 medicinskih tehničara i sestara. Uz to, u Šapcu je izgrađen jedinstven Centar za decu sa posebnim potrebama, a pri kraju je i razmeštanje izbegličkog kampa u selu Varna, tako da bi se konačno posle dve decenije rešilo pitanje izbeglica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari