Niko od evropskih zvaničnika nije otkazao dolazak na Evroprajd: Bilčik sinoć stigao u Beograd 1Vladimir Bilčik Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Niko od evropskih zvaničnika koji su najavili dolazak na Evroprajd nije otkazao, svi dolaze na šetnju, kaže za Danas Goran Miletić, organizator Evroprajda.

Prema njegovim rečima, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik stigao je još sinoć u Beograd.

Kako je ranije najavljeno, na listi organizatora je 60 ljudi iz inostranih organizacija i političara. Među njima su komesar za ravnopravnost EU Helena Dali, zatim 15 evroparlamentaraca, potpredsednica belgijske vlade Petra de Suter, komesar za ljudska prava Saveta Evrope, poslanici nacionalnih parlamenta više zemalja.

Svoj dolazak najavili su i predsednica Senata Kraljevine Belgije, Stefani Doze, Sven Lehman, nemački komesar za LGBT + pitanja, Fabricio Petri, specijalni izaslanik Italije za rodni identitet, Džek Patrik Luis, član Predstavničkog doma u Masačusecu iz redova američkih Demokrata, kao i brojni predstavnici iz nevladinog sektora.

Podsetimo, MUP je dva puta saopštio da šetnja u okviru Evroprajda nije dozvoljena, a Tužilaštvu najavilo podizanje krivičnih i prekršajnih prijava za one koji budu šetali uprkos zabrani.

Jutros je Upravni sud Srbije odbio tužbu koju su podneli organizatori Evroprajda povodom zabrane šetnje u okviru ove manifestacije.

„Odbijena je, kao neosnovana, žalba tužioca podneta dana 13.09.2022. godine na rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, kojim se ne dozvoljava šetnja prijavljena od strane tužioca za dan 17.09.2022. godine, sa početkom u 16,00 časova u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića, ispred Doma Narodne Skupštine i prijavljenom trasom do stadiona Tašmajdan“, stoji između ostalog u odluci Upravnog suda.

Organizatori su ipak danas najavili da će održati protest zbog ovakvih odluka.

„Mi, kao aktivisti, koristimo svoje demokratsko pravo na građansku neposlušnost i izlazimo na protest ispred Ustavnog suda, odakle ćemo zajedno krenuti do Prajd parka (Stadion Tašmajdan). Takođe, verujemo da ćemo, kao građani i građanke ove zemlje, biti sigurni, čak i dok koristimo svoje demokratsko pravo na protest. MUP je o ovom skupu obavešten“, navedeno je u saopštenju organizatora Evroprajda u Beogradu.

Učesnici i učesnice Prajda okupiće se ispred Ustavnog suda u 16 časova.

Ruta je: Ustavni sud – Bulevar Kralja Aleksandra – park Tašmajdan – Beogradska – Ilije Garašanina – Stadion Tašmajdan (Pride Park).

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari