Nikola Selaković: GenSek 1Foto: Fonet/ Vlada Srbije

Ako je svojevremeno odluka Aleksandra Vučića da skloni Nikolu Selakovića iz fotelje ministra pravde mnoge iznenadila, novo postavljenje na funkciju generalnog sekretara predsednika Republike nekako je došlo očekivano i logično.

Ne samo zbog Vučićevih hvalospeva da je Selaković „mnogo vredan mlad čovek“, već i zbog čestih spekulacija da novi predsednik Srbije upravo njega priprema za svog naslednika.

Bez obzira što javno sebe ne vidi kao naslednika najmoćnijeg čoveka u Srbiji, Selaković kaže da mu je velika čast da bude desna ruka šefa države. „Zadovoljstvo je biti u timu koji pobeđuje, ali Vučićev naslednik može samo da ima probleme, pre svega od kolega u stranci koji sebe vide na tom mestu i koji gaje takve ambicije“.

Očigledno je da ni Selaković nije bez ambicija. Sa 18 godina učlanio se u SRS iz revolta što mu je otac postao žrtva petooktobarskih promena, mada radikali tvrde da on nikada nije bio njihov član. Sa 25 postao je jedan od osnivača Srpske napredne stranke, ubrzano se penjući na stranačkoj lestvici sve do mesta potpredsednika stranke. Sa 29 postaje najmlađi ministar u prvoj naprednjačkoj vladi, na čijem čelu je bio Dačić. Kao ministar pravde u dva skraćena mandata uspeo je da za probleme u pravosuđu optuži sudije i tužioce „koji ne žele da prihvate da država ne postoji zbog njih“. Kao ministar pravde lično je vladinim avionom otišao i u Hag po generala Vladimira Lazarevića, haškog optuženika, tvrdeći da je „povratak Lazarevića veliki dan za Srbiju i da će ličnost generala pokazati mladim naraštajima šta znači u svakom trenutku boriti se za svoju otadžbinu“.

Odanost Srbiji novi generalni sekretar šefa države pokazao je još dok je bio asistent na Pravnom fakultetu. Na predavanju je od studentkinje uzeo flašicu vode hrvatskog proizvođača Jana i bacio je u kantu za đubre rekavši da to čini jer u pitanju nije domaća voda. „Bacanjem te flašice studentima sam slikovito ilustrovao i na delu pokazao kako se pomaže Srbiji.“

Smatrajući da pomaže očuvanju tradicije Srbije Selaković na pojedinim prigodama nosi srpsku šajkaču, a u narodnoj nošnji on i njegova izabranica Milica venčali su se u Hramu Svetog Save. Veselju je prisustvovao i njegov današnji šef, iako mnogi tvrde da nije ni tanjir isprljao.

Selaković je rođen 1983. godine u Užicu. Tokom studija na Pravnom fakultetu tri puta je pobeđivao u besedništvu, a doktorske studije upisao je 2010. godine. Voli konje, a ljubitelj je i fotografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari