Nikola Tesla: 77 godina od smrti istraživača i naučnika

Ostavite komentar


  1. Opet nepismenost – Tesla (T) je jedinica jacine magnetnog polja i to nema nikakve veze sa visokim niti bilo kakvim naponom za koju velicinu je jedinica Volt (V)! To je gradivo iz gimnazije i ne treba akademsku obrazovanost ali novinari ocigledno ni to nemaju! Kada se pise o nekoj temi onda se malo prouci i popune osnovne stvari iz skole!

    1. Ne treba vredjati redakcije Danasa n1 i nove s, ipak je to sve sa politickih nauka i Solakov kadar.

      1. „Ne bi trebalo“, N1, Nova… Obratite paznju na pravopis iako niste Solakov kadar.

    2. Teško da poznavanje mernih jedinica za jačinu magnetnog polja ili napon mogu da se koriste kao argumen za ocenu nečije pismenosti. Ali, reći „popune osnovne stvari iz skole“ ili pisati bez upotrebe slova naše abecede ČĆŠĐŽ mogu. Uzgred popunjava se tiket sportske prognoze a ne znanje.

  2. U fabrici sijalica u Pančevu, u kojoj sam radio 14 godina i koja od osnivanja (1931) nosi ime slavnog naučnika, od 1954..se nalazila bista izlivena u bronzi. Na žalost, ukradena je pre sedam godina i do danas nije pronađena. Od 1997. kraj nje se nalazila kalota, takođe u bronzi, na kojoj je bila ispisana formula za jedinicu magnetne indukcije (T=Wb/m²), koja za čudo tada, nije bila ukradena. Fabrika je odavno u stečaju. Da komentar ne bi završio tužno, u gradu se nalaze Elektrotehnička škola i naselje koje nose ime Nikole Tesle. Kada se danas odlazi u ovaj kraj grada, podjednako se upotrebljavaju toponimi Tesla i Aviv (ritejl park) no kada drugom dođe kraj, i izađe iz mode, ostaće Tesla.

  3. „U fabrici sijalica u Pančevu, u kojoj sam radio 14 godina i koja od osnivanja (1931) nosi ime slavnog naučnika, od 1954..se nalazila bista izlivena u bronzi. Na žalost, ukradena je pre sedam godina i do danas nije pronađena“.
    ENO JE, TAMO, PRIKA, PREKO DUNAVA, KAO I 5! IZ ELEMIRA, HILJADE STUBOVA ZA SAOBRAĆAJNE ZNAKE, POKLOPACA ŠAHTOVA, OGRADA NA ŽEL. STANICAMA…!!!
    JOŠ SU OSTALE ŠINE I DR.
    A,…DA NISMO ČULI, NI VIDELI, PRAVNU REAKCIJU DRŽAVE-DA NEKO ZBOG TAKVIH KRAĐA ODGOVARA!!!
    Prekor iz Banata!

  4. Razlika između Tesle i Edisona? Tesla je solo igrač a Edison je timski igrač („tim je sve – pojedinac je ništa“!). Edisonov glavni izum bio je stvaranje laboratorije za industrijska istraživanja 1876. g. u Menlo Parku u Nju Džerziju (koja je obuhvatala dva gradska bloka). Tu su se čitavi timovi istraživača bavili tehnološkim inovacijama ili poboljšanjam postojećih rešenja u hemiji (8 hiljada hemikalija), fizici, elektrotehnici, mašinskoj industriji. Zaveden je kao trovac 1093 patenata (SAD, Nemačka, VB, Francuska). Osnovao je 14 kompanija, uključujući Dženeral elektrik, još uvek jednu od najvećih kompanija na svetu. Između ostalog izumeo je i filmsku kameru (sve u vezi filma) čak je snimio i 1300 filmova….

    1. Antikomunisti, da ne kažem ravnogorci, nikada nisu oprostili Tesli što je podržao Tita i NOP naspram Draže. Vidi se to i iz ovog komentara. Porediti Teslu sa Edisonom ili, daleko bilo, Pupinom je najblaže rečeno glupost. U naučnom i inženjerskom smislu, ova dvojica bi migli da se bave higijenom u Teslinim laboratorijama.

    2. Svojatamo Teslu, Djokovica , Andrica, Kustaricu i slicne svetske velicine kao da smo ih mi stvorili i afirmisali. To je zaista nemoralno, to je neka vrsta kradje i plagiranja. To sto su pravoslavci, nije dovoljno da se hvalisemo, nemamo nikakvih zasluga za njihove uspehe!

  5. Pitanje za administratore „Danasa“: Kakvi su vam ovo datumi pored imena komentatora? Izgleda bajato.

  6. Dobro je? Stvari idu na bolje. Naime, nema onih, komentatora, koji na svaki clanak u vezi Nikole Tesle, horski zagrakcu sa namerom da ubede sebe i svet, kako Nikola Tesla nije imao nikakve veze sa Srbima i Srbijom. Valjda to rade iz „najboljih“ namera. Zele da ga „spasu“ tog strasnog „greha“: koji bi umanjio njegov pronalazacki opus.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.