NIN: Policija se nije bavila otkrivanjem ko je „ministar“, „Nebojša“, a ko „glavni šef“, zatim koga zovu „šef“ i ko je „Andrej“ 1Foto: Printscreen/N1

Na suđenju nekadašnjoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović izveden je kao dokaz izveštaj policije o komunikaciji tada glavnog koordinatora Žandarmerije Nenada Vučkovića sa Veljkom Belivukom, piše NIN.

U tom izveštaju, policija je u komunikaciji visokog funkcionera MUP-a i sada optuženog za predvodnika kriminalne grupe identifikovala Hrkalovićevu, koju njih dvojica, prema navodima policije, oslovljavaju kao „D“ i „Dijana“. Policija se u izveštaju nije bavila otkrivanjem koga ova dva sagovornika označavaju kao „ministar“, „Nebojša“, koga kao „glavni šef“, zatim koga zovu „šef“ i ko je „Andrej“.

Kako NIN saznaje, tadašnji glavni koordinator Žandarmerije Vučković do štampanja novog broja 6. septembra 2022. nije uopšte čak ni saslušan, niti je zakazano saslušanje na kome bi mogao da objasni zašto je i u čije ime bio u stalnoj komunikaciji sa Belivukom.

Zanimljivo je da je optužena Hrkalovićeva u nastavku suđenja 5. septembra pokušala da negira nalaz policijskog izveštaja da se ona spominje u komunikaciji Vučkovića, njenog nekad bliskog saradnika u MUP-u i Belivuka. To je uradila tek na insistiranje predsedavajućeg sudskog Veća sudije Slađane Marković. Na pitanje sudije da prokomentariše spominjanje „D“ i „Dijana“ u izveštaju o veštačenju telefona Belivuka, ona je odgovorila: „Spominje se i Nebojša i ministar, što je važno za moj postupak“. Na insistiranje sudije da se izjasni o spominjanju „D“ i „Dijana“ u komunikaciji Belivuk – Vučković, odgovorila je: „Osporavam da sam to ja“, piše NIN, prenosi N1.

Optuženi nisu u obavezi da prilikom iznošenja odbrane govore istinu, navodi list. Inače, Hrkalovićeva je, što se tiče ovog dokaza – izveštaja MUP-a o komunikaciji Vučkovića i Belivuka, optužena da ga nije dostavila na vreme na suđenju Belivuku za ubistvo Vlastimira Miloševića – slučaj „ubistvo na šinama“.

Ako su ti navodi tužilaštva tačni, njen motiv ne može biti samo taj da sebe zaštiti od neprijatnosti, jer se u komunikaciji Vučkovića i Belivuka spominju „Nebojša“, „ministar“, „šef“ i „glavni šef“… Kao što nije teško zaključiti da bi „Nebojša“ i „ministar“ mogao biti tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović, tako se može pretpostaviti da bi iza „glavnog šefa“ mogao da se krije tada premijer, predsednik vladajućeg SNS-a, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti – Aleksandar Vučić, navodi NIN.

Zanimljivo je da iako je Hrkalovićeva negirala da je ona „D“i „Dijana“, istovremeno je insistirala da je važno spominjanje „ministra“ i „Nebojše“, a nije spomenula „glavnog šefa“.

Hrkalovićeva i njen advokat i, što je očito važnije, funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović insistiraju na tvrdnjama da je ona navodno postupala po naređenjima tadašnjeg ministra MUP-a, sada ministra odbrane Nebojše Stefanovića, dodaje NIN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari