Niš donosi Etički kodeks funkcionera: Zvaničnici na obuci uče antikorupcijska pravila ponašanja 1Gradske uprave Niša: Foto V. Torović

Gradski funkcioneri u Nišu od novembra će biti polaznici onlajn obuke na kojoj će se edukovati o etičkim načelima, te antikorupcijskim pravilima ponašanja u vođenju javnih poslova.

Posle toga Skupština grada i skupštine opština usvojiće akte koji bi trebalo da omoguće da funkcioneri i službenici preuzmu moralnu obavezu o poštovanju etičkih načela u obavljanju funkcije, a prvi među njima biće Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave.

Uslediće zatim izbor članova saveta ili komisije na javnom konkursu, čiji će zadatak biti praćenje primene Etičkog kodeksa.

“Važnost Etičkog kodeksa je upravo u tome da funkcioneri prepoznaju na koji način treba da se odnose prema svojoj dužnosti i službi, odnosno kako da se ponašaju prema građanima, službenicima ili drugim funkcionerima”, kaže Novak Gajić, jedan od autora Vodiča za primenu Etičkog kodeksa

Grad Niš, inače, od 2008. godine ima Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave.

Stalna konferencija gradova i opština je 2019. godine izradila novi model, koji bi trebalo da unapredi poštovanje etičkih standarda.

Usvajanje Etičkog kodeksa počelo je sa zakašnjenjem zbog epidemije koronavirusa.

Prema podacima SKGO, ovaj dokument do sada je usvojilo 28 lokalnih samouprava u Srbiji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari