Niš: Zašto se izdvaja iz budžeta 25 miliona dinara za Dom zdravlja i Apotekarsku ustanovu 1Foto: V. Torović

Odbornici Skupštine grada Niša odlučili su da se iz gradskog budžeta izdvoji 25 miliona dinara za Dom zdravlja i Apotekarsku ustanovu, koji će biti utrošeni za otvaranja novih radnih mesta i nabavku opreme.

Protiv ovakve odluke glasali su odbornici opozicione koalicije „Niš, moj grad“ jer se „toliki novac daje republičkim ustanovama“.

„Zašto nam niste dostavili tačan plan raspodele sredstava. Imam čudan osećaj da su ova sredstva izdvojena za pokrivanje gubitaka i za finansiranje novih radnih mesta, a ne za poboljšanje uslova“, rekao je odbornik iz ove koalicije, Branislav Jovanović.

On je dodao da je jedan od razloga zašto se daju tolika sredstva „bolja pristupačnost i dostupnost“.

„Šta ima apoteke da su dostupne? One nisu na Kameničkom visu pa da treba da krpimo rupe da bi pristupačnost bila bolja“, konstatovao je Jovanović.

Đurica Spasić iz Uprave za društvene delatnosti rekao za skupštinskom govornicom da Zakon o zdravstvenoj zaštiti omogućava da lokalna samoprava dodeli sredstva zdravstvenim ustanovama koje su pod patronatom Republike Srbije.

„Novac će biti usmeren ka tome da se poveća pristupačnost i dostupnost Doma zdravlja i Apotekarske ustanove. Prvi će se nabaviti oprema koja nedostaje, kao i da se dodatno zaposle lekari, medicinske sestre i tehničari, koji nedostaju ovim medicinskim ustanovama“, naglasio je on.

Prošle godine je iz budžeta Niša izdvojeno 73,6 miliona dinara za četiri zdravstvene ustanove. Pored Doma zdravlja i Apotekarske ustanove, sredstva su dobili i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika i Zavod za hitnu medicinsku pomoć u okviru Programa za sprovođenje društvene brige za zdravlje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari