Niš kasni pet godina u donošenju antikorupcijskog plana: Ne pomaže ni to što je gradonačelnica nekad bila antikorupcijska aktivistkinja 1Foto Z. Miladinović/Danas

Grad Niš, koji je u drugoj deceniji ovog veka bio neka vrsta lidera u institucionalnoj borbi protiv korupcije na lokalnom nivou, sada je na njenom začelju, kao jedan od 36 gradova i opština u Srbiji koji pet godina kasne sa usvajanjem lokalnih antikorupcijskih planova (LAP) i formiranjem lokalnih antikorupcijskih tela, koja prate primenu tih planova.

Model Agencije za borbu protiv korupcije predviđa usvajanje LAP-ova do 30. juna 2017, a kao obavezu lokalnih samouprava “vidi” ih i Akcioni plan za pregovaračko Poglavlje 23 za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Niš je još 2011. godine usvojio Lokalni plan za borbu protiv korupcije, unekoliko drugačiji od LAP-a u modelu Agencije, a u okviru projekta BIRODI-ja, koji je idejni inicijator izrade ovakvih planova.

Krajem 2013. godine, na konkursu u koji lokalna vlast nije imala upliv, izabrani su članovi Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), samostalnog i nezavisnog gradskog tela čiji je prioritet bio da “brine” o primeni plana.

Zbog svog aktivnog i nezavisnog delovanja, LAF je u aktuelnom modelu Agencije preporučen kao “obrazac” za “način izbora, organizacije i rada” svih lokalnih antikorupcijskih tela u Srbiji.

Niš kasni pet godina u donošenju antikorupcijskog plana: Ne pomaže ni to što je gradonačelnica nekad bila antikorupcijska aktivistkinja 2
Lokalni antikorupcijski forum Niš: Privatna arhiva

Članica LAF-a bila je i aktuelna gradonačelnica Dragana Sotirovski (SNS), u periodu od 2015. do 2017. godine, pre političkog angažmana, kada je radila kao novinarka RTS-a, ali to za posledicu nije imalo ubrzanije usvajanje novog lokalnog plana i formiranje “novog LAF-a”.

Pritom, opozicija i deo javnosti je sumnjiče za navodno učešće u korupcionaškim aferama, a posebno u nepotizmu.

Kabinet gradonačelnice: Biće LAP-a do kraja godine

“Proces izrade LAP- a Niš je započeo prošle godine. Radna grupa za izradu LAP-a uveliko radi na njegovom uobličavanju za javnu raspravu koja će biti održana na jesen. O javnoj raspravi će javnost biti blagovremeno obavestena. Posle održane javne rasprave, do kraja ove godine se očekuje usvajanje LAP-a. Članovi Tela za praćenje primene LAP-a biće birani po usvajanju LAP-a, a po proceduri i kriterijumima koji su u potpunosti saglasni Modelu za izradu LAP-a Agencije za sprečavanje korupcije”, rekli su za Danas u kabinetu gradonačelnice.

Niš kasni pet godina u donošenju antikorupcijskog plana: Ne pomaže ni to što je gradonačelnica nekad bila antikorupcijska aktivistkinja 3
Dragana Sotirovski: Sajt grada Niša

BIRODI: Porazno je što su među gradovima koji još nisu usvojili antikorupcijske planove Niš i Beograd

Zoran Gavrilović, izvršni direktor BIRODI, ocenjuje da nijedan grad nije imao pretpostavke da razvije sistem za borbu protiv korupcije kao Niš, jer je imao hrabre i profesionalne medije i novinare, ali i članove LAF-a koji su bili primer kako se pravi institucija za borbu protiv korupcije, ali da je sada situacija potpuno drugačija.

“Činjenica da je aktuelna gradonačelnica Niša bila članica LAF-a, a da je Grad Niš dobio i nije iskoristio stručnu pomoć SKGO-a i Švajcarske razvojne agencije da napravi lokalni antikorupcijski plan i formira antikorupcijsko telo, te da je BIRODI kao organizacija koja je inicirala borbu protiv korupcije u Nišu proterana iz tog grada, govore same po sebi”, kaže Gavrilović za Danas.

Niš kasni pet godina u donošenju antikorupcijskog plana: Ne pomaže ni to što je gradonačelnica nekad bila antikorupcijska aktivistkinja 4
Zoran Gavrilović: Medija centar Beograd

On dodaje da je brojka od 36 gradova i opština koje ni danas nemaju LAP-ove i tela koje prate njegovu primenu porazna, ali da je još poraznije što oni na taj način urušavaju borbu protiv korupcije i sprečavaju put Srbije u EU, pošto je izrada LAP-a mera u Akcionom planu za poglavlje 23.

Poraznije je i što se među ovim lokalnim samoupravama nalazi Niš, ali i Beograd, koji je “svojevrsna država u državi”.

Gavrilović podseća da je Agencija za sprečavanje korupcije učestvovala u izboru članova LAF-a Niš, preko svog predstavnika Miodraga Škundrića koji je bio u konkursnoj komisiji, a da sada daje podršku lokalnim samoupravama oko izrade LAP-ova.

Potrebno je, međutim, da Agencija bude aktivnija u promociji borbe protiv korupcije na lokalnom nivou.

“Mislim da i Agencija treba da ima nekakav mehanizam alarmiranja jer u Srbiji ne postoji antikorupcijska javnost na lokalnom nivou. Upravo to je ono što je niški LAF za vreme svog postojanja uspeo da napravi u Nišu, a Savet za borbu protiv korupcije uradi na republičkom nivou. Agencija tu baklju borbe protiv korupcije treba da ponese”, kaže on.

„Gradonačelnica Niša hoće da nam pomogne tako što će sve uraditi sama“

Danijel Dašić, koji je bio u prethodnoj Radnoj grupi za izradu nacrta LAP-a, koja nije dala rezultat nakon što su je predstavnici LAF-a i još neki članovi napustili zbog „propusta u radu“, kaže da je reč o “nedopustivom kašnjenju”.

Dašić, koji je i direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju, kaže da iz odgovora kabineta gradonačelnice Danasu prvi put čuje da postoji neka Radna grupa i da ona radi na LAP-u.

Niš kasni pet godina u donošenju antikorupcijskog plana: Ne pomaže ni to što je gradonačelnica nekad bila antikorupcijska aktivistkinja 5
Danijel Dašić: Foto Nacionalna koalicija za decentralizaciju

On kaže da su javnosti potrebni odgovori na pitanja ko je u toj radnoj grupi, kada je ona formirana i kada je bio javni poziv za njeno formiranje, što je inače obavezno po Zakonu o državnoj upravi i Zakonu o planskom sistemu.

“Gradonačelnica smatra da su njena institucija i ona sam dovoljni da se završi ovaj posao- bila je u LAF-u, radila je po tim pitanjima, bila je izložena pritiscima zbog nekih svojih antikorupcijskih tekstova. Ona zapravo hoće da sve nas zaštiti i da nam pomogne tako što će sve ovo uraditi sama. Problem je jedino što mi to što ona radi to ne razumemo, jer nismo na tom nivou stvari”, kaže Dašić.

On dodaje da odgovor iz kabineta gradonačelnice Niša zapravo predstavlja jedan od već uobičajenih izgovora – ili je kriv neko drugi, ili je stvar u toku, samo mi kao građani to ne vidimo i ne znamo.

Prema izveštaju Agencije, do marta ove godine 109 od 145 lokalnih samouprava usvojilo je LAP-ove, 30 je dostavilo informaciju da to nije učinilo, a šest – Čačak, Golubac, Žagubica, Majdanpek, Smederevska Palanka i Stara Pazova, nisu nikada obavestile Agenciju o izradi LAP-a i formiranju tela za njegovo praćenje.

Od 109 LAP-ova koje su lokalne samouprave  dostavile Agenciji, njih 92 je izrađeno u skladu sa modelom Agencije.

Telo za praćenje primene LAP-a formirano je u svega 37 lokalnih samouprava, od kojih je samo 24 osnovano u skladu sa modelom Agencije.

 

Optužbe za nepotizam, koji gradonačelnica negira

Srpski pokret Dveri u Nišu je 2020. i 2021. godine dodelio svoju “godišnju nagradu”, “Gran pri besčašća”, gradonačelnici Sotirovski, a jedno od obrazloženja bilo je da ona “grad ne vodi  u javnom, već u ličnom i interesu poslovno – partijskog kartela”.

Naveli su, između ostalog, da je sklona nepotizmu i da je uvela pojam “tajanstvenog investitora”.

Niški odbor Stranke slobode i pravde je ovih dana zatražio ostavku Sotirovske zbog njene navodne odgovornosti za paprenu nabavku gradskog kancelarijskog materijala i “drugih afera koje su obeležile njen mandat”.

Deo medija je izvestio da je gradonačelnicin zet, sin njene ćerke, dobio po beneficiranoj ceni takozvani gradski socijalni stan, iako nije socijalno ugrožen, a da su se otkad je stupila na funkcije zaposlili njen zet i ćerka, a njen suprug napredovao u poslu.

Ona je negirala nepotizam i svoju eventualnu “umešanost” i uticaj.

Za gradski stan koji je po povlašćenoj ceni kupio njen zet kazala je da nije socijalni, već da predstavlja gradsku “podršku stanovanju”, te da se to dogodilo jer je ispunjavao konkursne uslove i dobio odgovarajući broj bodova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari