Niška skupština smenjuje gradskog menadžera za energetiku, a novi nije predložen 1Fonet/Kostadin Kamenov

Skupština grada Niša večeras je razrešila gradskog menadžera za energetsku efikasnost Bojana Gajića, a nije izabrala novog. 

Razrešenje Gajića predložilo je Gradsko veće, koje istovremeno nije predložilo i kandidata za novog menadžera za tu oblast, tako da će Niš biti bez ovog važnog funkcionera dok novi ne bude imenovan.

Državni i gradski zvaničnici predhodno su najavili energetsku krizu u toku ove zime, kao posledicu sukoba Rusije sa Ukrajinom.

U obrazloženju predloga Gradskog veća navodi se da se Gajić smenjuje iz formalno- pravnih razloga.

“Bojana Gajića, diplomiranog inženjera mašinstva, imenovala je Skupština grada Niša za energetskog menadžera, na osnovu Zakona o efikasnom korišćenju energije. S obzirom da su odredbe ovog zakona koje se odnose na imenovanje energetskog menadžera prestale da važe donošenjem Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, predloženo je njegovo razrešenje“, navelo je Gradsko veće u predlogu.

Pojedini gradski odbornici i iz vlasti i iz opozicije izrazili su sumnju da je navedeni razlog Gradskog veća verodostojan, te predložili da se ova tačka odloži, kako Grad sebe ne bi doveo u nezakonitu situaciju, pošto po zakonu mora da ima menadžera.

“Gajiću još nije istekao mandat, a obrazloženje uopšte nije uverljivo, providno je. Zar samo nije mogao da dobije novo rešenje o imenovanju u kojem bi se promenio naziv zakona”, rekao je odbornik Miloš Banđur (SNS).

Miodrag Stanković, odbornik iz opozicione koalicije”Niš, moj grad”, kazao je da je Gajić kvalitetan stručnjak sa odličnim referencama, te da je njegovo smenjivanje pred energetsku krizu, o kojoj svi govore- neodgovoran potez.
“Verovatno su u pitanju neki stranački razlozi”, rekao je on, podsećajući da Gajić “nije stranački obojen”.

Odbornik Branislav Jovanović, iz iste koalicije, dodao je da je Gajić “kvalitetan čovek koji je imao loš pi ar”.

“Niste ga pozvali ni na ovu sednicu i na taj način uvažili. To je princip- iskoristi čoveka pa šutni”, rekao je on.
Nakon ovakvih ocena, gradski menadžer je smenjen sa 29 glasova “za”, tri “protiv” i pet “uzdržanih”.

Gajić je imenovan u junu 2019. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.