Niški odbor Pokreta socijalista uputio podršku generalu Vladimiru Lazareviću hospitalizovanom u VMA 1Foto: Z. Miladinović/ Danas

Niški odbor Pokreta socijalista uputio je danas “snažnu podršku” penzionisanom generalu Vojske Jugoslavije Vladimiru Lazareviću (73) “koji se u ovom trenutku bori sa opakom bolešću”.

„Baš kao što je general Lazarević izborio mnoge bitke za očuvanje Srbije i srpskog naroda, čvrsto verujemo da će i iz ove životne bitke general izaći kao pobednik. Dragi generale, svi članovi Pokreta socijalista su uz vas, sa željom da se što pre oporavite“, poručili su u niškom odboru Pokreta socijalista, stranke čiji je osnivač aktuelni direktor BIA Aleksandar Vulin.

Mediji su izvestili da je general Lazarević, komandant Prištinskog korpusa u vreme oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji 1999, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, juče hitno prebačen na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu “zbog embolije pluća” i da je njegovo zdravstveno stanje “trenutno alarmantno”.

Izvestili su, takođe, da je pretprošle godine bio hospitalizovan u niškom Univerzitetskom kliničkom centru Niš zbog blažeg moždanog udara.

Lazarević je bio i komandant Treće armijske oblasti Vojske Jugoslavije i njegova vojnička biografija bila je bez ikakve mrlje do rata na Kosovu, a  u javnosti je važio za stručnog, iskusnog i „narodnog“  generala.

Haškom tribunalu se dobrovoljno predao 2003, nakon podizanja optužnice protiv njega, a 2009. je osuđen na 15 godina zatvora, da bi mu kazna kasnije bila umanjena za godinu dana.

U haškoj presudi je navedeno da je osuđen po komandnoj odgovornosti za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i druga nehumana dela, izvršena sa ciljem proterivanja Albanaca sa Kosova.

On je, navodi se u presudi, svojim delovanjem u komandovanju snagama Vojske Jugoslavije koje su mu bile podređene, obezbedio praktičnu pomoć, podstrek i moralnu podršku onim pripadnicima vojske za koje je znao da nameravaju da počine deportaciju i prisilno premeštanje stanovništva.

Na slobodu je pušten 3. decembra 2015, posle odsluženja dve trećine kazne.

Vratio se u zemlju avionom Vlade Srbije, u pratnji tadašnjeg ministra pravde Nikole Selakovića.

Na niškom aerodromu dočekali su ga Vulin, koji je tada bio ministar rada, zapošljavanja i boračkih i socijalnih pitanja, kao i Bratislav Gašić, tadašnji ministar odbrane, te vladika raško-prizrenski Teodosije, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, gradski zvaničnici i više stotina građana.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari