Niški urbanisti rade prvi plan vikend naselja 1Foto: Pixabay/BojanZivkovic

Zavod za urbanizam u Nišu uradiće Plan detaljne regulacije vikend zone Oštra čuka, prvi za jedno vikend naselje na području tog grada, koji omogućava ozakonjenje već izgrađenih vikendica i dobijanje građevinske dozvole za izgradnju novih, objavljeno je danas.

Prema rečima direktor niškog Zavoda za urbanizam Miodraga Stanković, na području grada Niša postoji oko 10.000 vikendica i za njihovu legalizaciju važe isti uslovi kao i za objekte izgrađene ga gradskom području.

„Gradsko područje smo pokrili planovima, imamo i 20-tak odluka o izradi planova za seoska naselja, ali područja između seoskih naselja do sada nisu bila sagledavana. Imamo na području grada par takvih zona“, rekao je Stanković nakon usvajanja plana na sednici Gradskog veća.

On je dodao da su pojedine vikend zone na području grada Niša obuhvaćene Generalnim urbanističkim planom (GUP), tako da vlasnici mogu da ozakone svoje vikendice.

„Generalnim urbanističkim planom obuhvaćene su kompletne zone proseka Proseka i Niške Banje, i područje oko puta za Čamurliju, puta za Toponicu i za Donje Vlase. Sićevačka klisura, kao veoma interesantan prostor van GUP-a, obuhvaćen je planom Generalne regulacije i taj plan takođe omogućava ozakonjenje“, izjavio je Stanković.

Prema njegovim rečima, urbanisti niškog Zavoda za urbanizam trudiće se da prilikom izrade Plana detaljne regulacije vikend zone Oštra čuka da sagledaju sve izgrađene vikendice, kako bi krajem ove godine vlasnici mogli da završe postupak ozakonjenja.

Kako je kazao Stanković, na tom području površine 114 hektara, na putu Gabrovac-Vukmanovi, ozakonjenje neće biti omogućeno samo za objekte koji su izgrađeni na „infrastrukturnom potezu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari