Nisu prekoračene granične vrednosti 1

Kvalitet površinskih voda na teritoriji Novog Pazara, u decembru prošle godine, ispitivalo je preduzeće Zaštita na radu i zaštita životne sredine „Beograd“, a rezultati su saopšteni ovog meseca.

Uzorci su uzeti iz rečnih korita sa deset lokacija i na osnovu zakonski propisanih parametara razvrstani su u pet klasa.

Uzorci su uzeti sa reke Jošanice kod Kruševačkog mosta, njenog uliva u reku Rašku, sa Trnavice kod Stambol džamije (naselje Ćerimidžinica), sa Deževske reke kod Petrove crkve i u selu Kobačevo kod mosta, sa Ljudske pre uliva u Rašku i sa reke Raška kod vodozahvata na Pazarištu, pre uliva u grad, kod hotela „Vrbak“ i kod naselja Batnjik. Istraživači, u izveštaju, konstatovali su da uzeti uzorci iz ovih rečnih korita ne prekoračuju granične vrednosti propisane Uredbom o graničnim vrednostima prioritetnih i prioritetnih hazardnih supstanci koje zagađuju površinske vode i rokovima za njihovo dostizanje.

U ovom ispitivanju nije bilo površinskih voda u prvoj i četvrtoj klasi, koje mogu da se koriste za piće, uz prethodni tretman filtracijom i dezinfekcijom, za kupanje i rekreaciju i industrijsku upotrebu. U drugoj klasi su uzorci uzeti iz reke Raške kod vodozahvata na Pazarištu i oni odgovaraju dobrom ekološkom statusu prema klasifikaciji datoj u pravilniku kojim se propisuju parametri ekološkog i hemijskog statusa za površinske vode. Ova voda može da se koristi „u iste svrhe i pod istim uslovima kao površinske vode koje pripadaju prvoj klasi“.

Najviše uzetih uzoraka (šest) pripada trećoj klasi : Jošanica kod Kruševačkog mosta, Deževska reka kod Petrove crkve i u selu Kovačevo, Ljudska na ulivu u Rašku, Raška pri ulivu u grad i kod hotela „Vrbak“. Ove vode mogu da se koriste za snabdevanje vodom za piće uz prethodni tretman koagulacijom, flokulacijom, filtracijom i dezinfekcijom, za kupanje, rekreaciju, navodnjavanje i industrijsku upotrebu. U petu klasu svrstani su uzorci uzeti sa Jošanice pre uliva u Rašku kod pijace, Trnavice i Račke na izlazu iz grada (naselje Batnjik). Ta voda „odgovara lošem ekološkom statusu prema klasifikaciji“ prema pravilniku koji propisuje parametre ekološkog i hemijskog statusa za površinske vode. Ove vode ne mogu da se koriste ni u jednu svrhu.

U ovom gradu u toku je redovno merenje kvaliteta vazduha. Merači su postavljeni na četiri lokacije: u Novopazarskoj Banji, kod dečijeg vrtića „Mladost“ , zdravstvenog centra i kod Ekonomsko trgovinske škole. Meri se koncentracija sumpordioksida, azotdioksida, čađi, teških metala i benzena. I ovaj posao je na tenderu dobilo preduzeće Zaštita na radu i zaštita životne sredine „Beograd“.

Regulacija rečnih tokova

Direktor JP „Srbija vode“ Goran Puzović i novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac razgovarali su o nastavku regulacije rečnih tokova na području grada. Regulacija rečnih tokova počela je pre godinu i po dana ukorićavanjem reka Raške, Deževske i Banjske.

Ti poslovi su u završnoj fazi, a u predstojećoj građevinskoj sezoni biće nastavljena regulacija drugih delova Raške, Jošanice i Trnavice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari