Manifestacija „Noć pozorišta“, treća po redu, održaće se u subotu, 16. novembra, u 18 gradova i opština u Srbiji, među kojima je i Novi Sad. Manifestacija će biti održana u Vranju, Novom Pazaru, Prijepolju, Nišu, Trsteniku, Kragujevcu, Šapcu, Lazarevcu, Beogradu, Pećincima, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Beloj Crkvi, Zrenjaninu, Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Kuli i Apatinu.

Institucije kulture, njih 40 (pozorišta, centri za kulturu, studentski kulturni centri, muzeji, biblioteke i dr.) i 6 obrazovnih institucija pripremili su za svoje sugrađane obiman program – preko 50 predstava i 20 propratnih sadržaja (preformansi, muzički događaja, muzejske postavke, radionice, izložbe, i sl.), sa popustom na ulaznice ili besplatno.

Uporedo sa manifestacijom od ove godine Organizacija Noć pozorišta pokrenula je informativno-medijiski portal pod nazivom „Theatre Book“ na domenu www.noc-pozorista.rs, na kojem će pored obimne svakodnevne ponude za sve ljubitelje kulture u Srbiji biti istaknute i određene pogodnosti za ljubitelje pozorišta.

Manifestaciju „Noć pozorišta“ u Srbiji pokrenulo je Udruženje Noć pozorišta iz Novog Sada na čelu sa Gabrijelom Lešić, koja je autorka i direktorka istoimene manifestacije.

Program „Noći pozorišta“ u Gradskoj biblioteci

U gradskoj biblioteci, „Noć pozorišta“ biće održana sa početkom od 18.00 časova, a ulaz će biti besplatan. Program manifestacije je sledeći:

18.00 – „Bundevara“ (lutkarska predstava) OŠ „Prva vojvođanska brigada“

19.00 – „Poslednja veštica“ OŠ „Prva vojvođanska brigada“( obe predstave u saradnji sa učiteljicom Sanjom Stanković)

20.00 – „Lek od breskvinog lišća“- Osnovna škola „Dušan Radović“.

21.00 – 22.00 – Muzičko-scenski performans u saradnji sa Muzičkom akademijom u Novom Sadu. Program tri gudačka kvarteta koje je pripremila docentkinja Aleksandra Krčmar Ćulibrk u izvođenju dela Mocarta, Hajdna i Betovena. Potom performans balerina Osnovne baletske škole u Novom Sadu, u centralnom holu GBNS postavka izložbe posvećena Konstantinu Velikom i Milanskom ediktu ( 1313-2013) (biografski podaci; dokumenta koja su doneta, Konstantin Veliki danas u literaturi), LCD- prikazivanje prezentacije Srpskog narodnog pozorišta, Pozorišta mladih, Ujvideki Szinhaz, Sterijinog pozorje (istorijat, ansambl, izdavačka delatnost Sterijinog pozorja), prezentacija literature fonda Gradske biblioteke vezane za pozorište.

22.00 – 24.00 – „Free team“ – interaktivni performans i veče „Stand up“ komedije, modna revija radne odeće jesen / zima 2013/14 godine, nakon čega će slediti zatvaranje „Noći pozorišta“ uz modnu reviju svih stilova oblačenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari