„Noć u biblioteci” u Trinaestoj beogradskoj gimnaziji: O zagađenju i očišćenju 1Foto: trinaestabggim.edu.rs

Tradicionalna manifestacija „Noć u biblioteci“ u Trinaestoj beogradskoj gimnaziji biće održana u četvrtak, 25. maja, sa početkom u 18 časova.

Tema ovogodišnje manifestacije je „Zagađenje i očišćenje“.

– Tišina i očaj su realnost naše današnje Srbije. Oblak zagađenja i nasilja nas je prekrio i, nažalost, kao i ostali deo sveta, suočeni smo sa teškim egzistencijalnim pitanjima bolno svesni ugroženosti i dramatičnih opasnosti koje prete prirodi, društvu, kulturi, medijima, jeziku, međuljudskim i međudržavnim odnosima i, naročito, ljudskim dušama. Duboko uvereni i vođeni klasičnom idejom grčke paideje da je obrazovanje istinski temelj i daleko najvažnija kulturna institucija društva i jedina nada za očišćenje i ozdravljenje čovečanstva, organizujemo ovogodišnju „Noć u biblioteci”, gde ćemo na različite načine i iz brojnih perspektiva analizirati aspekte kojima su izloženi priroda i njen otuđeni, „najviši proizvod“ – čovek i njegove društvene ustanove, objašnjavaju za Danas iz ove gimnazije zbog čega su odabrali pomenutu temu.

Kako dodaju, vodeća zamisao ovogodišnje manifestacije biće što potpunije upoznavanje sa različitim dimenzijama i oblicima ugrožavanja prirode, kulture i društva i, što je od ključnog značaja, kako se hrabro suočiti sa tim problemima, kako podići ekološku i građansku svest, prevazići tekuće poteškoće i ponuditi mladima šansu da grade jedan humaniji i čistiji svet, stalno inspirisani besmrtnom drevnom filozofskom idejom da se čovekom ne rađamo već čovekom postajemo.

Za maturante, ostale učenike i sve goste pripremljen je raznovrstan program koji su osmislili đaci i nastavnici ove gimnazije.
Predavanje „Ekologija slobode “ održaće profesorka Fakulteta političkih nauka i narodna poslanica Biljana Đorđević, a profesorka Elektrotehničkog fakulteta Aleksandra Smiljanić govoriće na temu „Savski nasip, borba za opšti interes“.

Predavanje „Rudnici, bogatstvo i prokletstvo“ su pripremile profesorke biologije Tatjana Milovanović i Marina Koljanin sa učenicima, a profesorka biologije Mirjana Niklanović sa đacima će imati izlaganje sa zanimljivim nazivom „Napadače DNK čistimo“.

O „Zagađenoj estetici“ će govoriti profesorka sociologije Emilija Tomić, o „Geografskom zagađenju“ profesorka geografije Marija Mitić sa đacima.

Predavanje profesorki istorije Dragane Skrinjik i Dušice Biševac sa učenicima nosi naziv „Rasna čistota kao faktor zagađenja“, a profesorke psihologije Ivanke Radojičić „A znad sivila: duga“.

O „Njuejdž srpski, bejzik“ razgovaraće profesorka engleskog jezika Branislava Rašić i profesorka srpskog jezika Biljana Veljović sa učenicima, o „Hakovanju Darvina“ govoriće profesorka biologije Kristina Andrejević, a „Čista hemija“ je naziv predavanja profesorke hemije Slađane Delić i maturanata Zorana Saramandića i Ranka Matejića.

Tokom mafestacije čije trajanje je planirano do posle ponoći predviđeni su i muzički nastupi, a sve učesnike očekuje posluženje i već po tradiciji – torta.

„Noć u biblioteci“ se u Trinaestoj gimnaziji održava od 2013. godine. Prošle godine tema je bila humor i satira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari