Nominovani radovi za dodelu nagrade "Dejan Anastasijević 2022", dodela 5. maja 1Dejan Anastasijević Foto: N1 (Arhiva)

Žiri za godišnju Nagradu za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević 2022“, koju 17. godinu za redom dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije, uz podršku Ambasade SAD-a, doneo je odluku o ovogodišnjim nominacijama.

Nagrade se svake godine dodeljuju za istraživačke novinarske radove u tri kategorije: elektronski mediji (TV i radio), onlajn mediji i štampani mediji,  i to za teme od izuzetne važnosti za građane teritorije na kojoj se medij distribuira, emituje ili koristi, otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom. Kako se navodi u saopštenju NUNS-a, ove godine na konkurs se prijavilo 67 novinara sa 72 medijska teksta i priloga.

U uži izbor za dodelu nagrade su ušli:

Elektronski mediji

Jelena Mirković N1 – „Zlatna otmica“,
Vanja Đurić N1– „Ispod površine amin za zločin“
Mladen Savatović, N1 – „Ispod površine kraljevi asfalta“,

Štampani mediji

Saša Dragojlo – „Štekovi, nasilje i veze sa bezbedonosnim službama“,
Jovana Gligorijević – „Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica: Zavera ćutanja koja je dugo trajala“,
Nemanja Rujević – „Pritajena kompanija, skrivena država“

Online mediji

Marija Ristić, Balkan Insight/CINS – „Srbija slala oružje Mjanmaru nakon puča“
Jelena Veljković i Vlado Apostolov – „Koluviji pipci u Makedoniji“
Slađana Gluščević i Miloš Katić, VOICE, – „Država imovinu 1,8 mlrd evra prodala gubitašu ABL Solventu za 51 milion evra“

Prijave je razmatrao žiri u sastavu: Filip Švarm, glavni i odgovorni urednik „Vreme“ – predsednik žirija; Dinko Gruhonjić, novinar i nastavnik na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Ljiljana Stojanović, urednica „JUGpress“; Mirjana Jevtović, novinarka.

NUNS-ova nagrada za izuzetnost u istaživačkom novinarstvu se dodeljuje svake godine povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja. Nagrade pobedničkim radovima i druga priznanja dodeliće se na svečanosti koja će se održati 5. maja u Beogradu, Dorćol platzu, Dobračina 59, u 15 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari