Nova bolnica kod Zaječara bez vode 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Dnevni list Mali žurnal je na današnji dan pre 110 godina objavio vest o novoizgrađenoj bolnici koja tad već treću godinu nije radila jer – nema vode.

Mali žurnal piše da je već tad nastupila treća godina kako je narod timočkog okruga sazidao zgradu koja je trebalo da bude bolnica.

„Od tog doba pa do danas nije se našlo za shodno da se u nju useli iz nekoliko razloga, a ja ću ovde navesti nekoliko“ – navodi autor članka.

Nova bolnica kod Zaječara bez vode 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

„Šef okružne bolnice i narodni poslanik, g. Janković, njemu ne ide u račun da napusti svoje staro mesto, da izgubi klijentelu koju je imao u varoši pa da ode u novu bolničku zgradu koja se nalazi na pola časa daleko od Zaječara“.

Dodaje i da se pouzdano zna da bi g. Janković rekao da bolnica ne može početi sa radom bez onog osnovnog – vode, i da bi okružni odbor trebalo da sastavi komisiju i utvrdi da li je tu moguće sprovesti vodu ili ne.

„Meni je g. Petrović jednom prilikom pričao kako je naišao na vodu ali da mu g. Janković nije dopustio da kaže članovima odbora, samo zato jer kad bi se uselili u novu zgradu, on bi izgubio svoju mnogobrojnu klijentelu“.

Pored Jankovića, postojao je i okružni „fizikus“ – g. Ilić koji bi, kada bi se preselio u novu zgradu bolnice, gubio tri stotine dinara mesečno.

„Za čudo mi je kako ostali lekari trpe ova dva diktatora, jer se za ostale zna da su patriote. Ovakvim ćutanjem oni dopuštaju da se upropašćuje cvet našeg naroda, naša omladina. Okružni jadni odbore, šta ćeš ti na ovo reći?“ – poručuje za kraj autor teksta iz Malog žurnala.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari