Požarevac će uskoro dobiti nove nazive za preko 70 ulica, ali nijedna od njih neće nositi ime ubijenog premijera Đinđića ili nekog od antifašista iz Drugog svetskog rata. Umesto njih, ulice će dobiti vojvode, solunci, crkveni zvaničnici, istoričari, arheolozi, glumci i jedan fudbaler.


Predlog LDP da se skoro renovirani gradski trg zvani Bulevar, nazove po prvo izabranom, nakon Drugog svetskog rata, demokratskom premijeru dr Zoranu Đinđiću, kod Komisije za promenu naziva i imenovanje novih ulica, nije prošao. Renovirani gradski trg dobio je ime po proslavljenom fudbalskom reprezentativcu Veliboru Vasoviću (1939-2002), koji je u neposrednoj blizini trga rođen.. Jedini koji su reagovali na izostajanje Đinđićevog imena, bili su članovi gradskog LDP-a.

– Sa žaljenjem konstatujemo da nijedna ulica nije ponela naziv po prvom srpskom premijeru dr Zoranu Đinđiću – rekli su u LDP-u.

Prema predlogu gradske komisije, koji čeka odobrenje Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, svoje nazive dobiće 49 ulica koje su do sada bile bezimene, dok će 22 promeniti dosadašnja imena.

Lenjinova ulica zvaće se po slikarki Mileni Pavlović-Barili, dok će Ulica Moše Pijade dobiti ime po glumcu Milivoju Živanoviću. Ulica bratstva-jedinstva biće Knez-Mihailova, a car Dušan „smeniće“ partizana Voju Dulića. Svoje ulice dobiće i prvi srpski patrijarh Dimitrije, kao i vladike Hrizostom, Nikolaj Velimirović i Vićentije. Tri ulice zvaće se po dramaturgu Slobodanu Stojanoviću i glumcima Bati Paskaljeviću i Živki Matić. Ulice će dobiti i većini nepoznati ljudi, kao što su: Stojan Ribarac, Jovan Dragašević, Miodrag Purković, Aga Jefta, Blaga Urošević, Ilija Stojilović i Nikola Jovanović Amerikanac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari